hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségipar

Mágneses energiával törik darabokra a vesekövet

Mágneses energianyalábbal zúzzák a vesekövet a debreceni Kenézy Kórházban. Ez a világ legkorszerűbb technológiája, a debreceni az első ilyen műszer a régióban, az országban mindössze három van belőle.

A beavatkozás fájdalommentes, nem kell érte fizetni és beutaló nélkül lehet jelentkezni. A vesekőzúzó berendezés legnagyobb újdonsága abban rejlik, hogy az eljárás fájdalommentes és gyermekek kezelésére is alkalmas. A vesekövek nagy része eltávolítható egy körülbelül 40 perces kezelés során, a beteg eközben egy ágyon fekszik.

– Az a lényege, hogy a beteg testén kívül gerjesztünk elektromágnessel és egy homorú tükörrel olyan energianyalábot, amit röntgennel vagy ultrahang célzással rá tudunk vezetni a vesekőre, és ez az energia ott fejti ki közvetlenül a kövön a hatását úgy, hogy a kő ettől darabokra törik – mondta Zsolnay-Nagy Imre, a Kenézy kórház urológiai osztályának adjunktusa. – Összességében 30003500 lökést adunk a kőre, és ez általában elég.

A szakember elmondta azt is: Magyarországon a lakosság tíz százalékánál fordul elő vesekő, évente pedig 300 ezer új betegnél diagnosztizálják.

Takács Tibor, MR1-Kossuth Rádió

cimkék

hirdetés

Könyveink