hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Magányos rezidensek altatnak a műtőkben

"Tény, hogy Magyarországon a szakorvoshiányt rezidensekkel, gyakornokokkal pótolják a kórházak” – idézi a Magyar Hírlap  Molnár Zsoltot, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetőjét abból az alkalomból, hogy az egészségügyi államtitkárság ma tárgyal a szakorvosjelöltekkel a képzés helyzetéről.

Országos adatok szerint  a szakorvosjelöltek közül minden második már öt hónapon belül egyedül altat beteget a műtőben. Ugyanakkor – mondta a professzor a lapnak – az ötéves szakképzés alatt a gyakornokok fele egy évnél kevesebbet tölt az intenzív osztályon. „A napi munka oltárán feláldozzuk a képzést” – vonta le a következtetést a tanszékvezető.
 
Nem jelenthet valódi megoldást, ha a kórházaktól az akkreditációs bizottság visszavonja a képzés jogát, ám a betegellátás biztonságát is garantálni kell. Így – mondta az egyetemi tanár – olyan rendszert érdemes kialakítani, mint amilyet „alkuként” ő ajánlott föl a Dél-Alföld többi intézményének. Eszerint mindaddig, amíg a szakmai feltételek nem érik el a kívánt színvonalat, a jelöltek egy évig szigorúan az egyetemi klinikán teljesítenek szolgálatot, ebből hat-hat hónapot szakorvosi felügyelettel az aneszteziológián, illetve az intenzív ellátásban. Ezután saját kórházukba térnek vissza, de időről időre meg kell fordulniuk a klinikán is. 

A Magyar Hírlap idézi Papp Magort, a rezidensszövetség elnökét is,  aki szerint az aneszteziológia és intenzív terápia területe jól reprezentálja a „rendszerhibákat”, amelyek például a neurológiában, a pszichiátriában, az idegsebészetben és a kardiológiában is súlyos gondot okoznak

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink