hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Nyílt vita és aláírásgyűjtés

LMP: a francia atombaleset miatt a paksi erőműről is el kell gondolkodni

A világnak fél éven belül két olyan nukleáris balesettel kellett szembenéznie, amelyek magas technológiai fejlettségű országokban történtek. Az LMP szerint mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse végre a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően.

Fél éven belül két nukleáris balesettel kellett szembenéznie a világnak – mindkettő magas technológiai fejlettségű, energiapolitikájukat mostanáig jelentős mértékben az atomenergiára alapozó országokban történt. Az LMP szerint mindez világossá teszi, hogy a nukleáris energiatermelés elkerülhetetlenül magával hozza a környezetre és az emberi életekre veszélyes baleseteket.

A márciusi fukusimai katasztrófa a természeti erők jelentette kockázatokra mutatott rá tragikus módon; a mostani francia baleset pedig az üzemeltetési, emberi tényezőkre, mint veszélyforrásokra világít rá. Mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse végre a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően.

Pakson a hetvenes-nyolcvanas évek technológiai színvonalán épült, az elkövetkező években az eredetileg tervezett élettartam végére érő erőmű üzemel. Ezeknek a lejáró élettartamú blokkoknak az üzemidő-hosszabbítására az LMP szerint csak a legszigorúbb biztonsági feltételek teljesülése esetén van lehetőség. A francia baleset arra figyelmeztet, hogy hiába a folyamatosan hangoztatott teljes biztonság, ez egyszerűen nem lehetséges. A kockázatok Pakson is jelen vannak, ezek minimalizálása pedig kizárólag a teljes átláthatóság megteremtése, a független ellenőrzési eljárások megerősítése révén lehetséges.

A jelenleg zajló Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, valamint az élettartam-hosszabbítás előkészítése során is elkerülhetetlen a független, nemzetközi szervezetek bevonása. A nukleáris energiatermelés mind nyilvánvalóbb kockázatait a teljes társadalom kénytelen viselni. Éppen ezért joggal várjuk el a kormánytól, hogy az ezzel kapcsolatos döntések a lehető legszélesebb társadalmi részvétellel szülessenek meg, ideértve egy, a paksi atomerőmű jövőjét érintő népszavazást is.


Jávor Benedek országgyűlési képviselő,

a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

 

Nyílt vitát és népszavazást Paksról!

Az atomenergiának van alternatívája! Az országnak van elegendő megújuló energiapotenciálja, ha ezt a tényt az atomlobby takargatni is igyekszik. A fejlesztési forrásokat – köztük a Paksra szánt 2500 milliárdot - geotermikus alaperőművekre, szélparkokra, önellátó házakra fordítsuk! – írta 2011. március 18-i közleményében az Élőlánc Egyesület, amely aláírásgyűjtést kezdeményezett a kérdésben. Mint  közleményükben fogalmaztak: egy decentralizált, helyi tulajdonú, megújulókra épülő erőmű-hálózat sebezhetetlen! Az Élőlánc Magyarországért nyílt vitát követel Paks jövőjéről és online szavazást kezdeményez arról, hogy az Országgyűlés mondjon le Paks bővítéséről. Az erőmű biztonsági felülvizsgálata után legfeljebb az élettartam meghosszabbításáról lehet szó. Ez lehetővé teszi a bezárás utáni időszakra való felkészülést.

Az aláírásokat a www.elolanc.hu/atom honlapon online gyűjtik. A szavazáson a következő kérdésre kell válaszolni:

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne bővítsék a paksi atomerőművet és ne építsenek Magyarországon új atomerőművet?

(forrás: Országos Sajtószolgálat, Lehet Más a Politika párt (LMP), MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink