hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Lenne lehetőség a prosztatarák lágyabb kezelésére is

A bevett röntgenes besugárzás helyett lehetne szélesebb körben is protonsugárral gyógyítani a prosztatarákot, írja az MTI.

Az American Society for Radiaton Oncology című tudományos folyóiratban megjelent - két vizsgálatról szóló - tanulmányból kiderül, a protonsugárral történő kezelés ugyanolyan sikeres, viszont lényegesen kevesebb mellékhatással jár.

Sugárkezelésre alkalmas protonokat egy évtizede használnak a gyógyításban. A sugarak előállításához egy bonyolult berendezés, ciklotron kell, ezért egyelőre nem sok gyógyintézetben alkalmazzák az eljárást. Pedig a protonsugár sokkal alkalmasabb a gyógykezelésre mint a röntgen-besugárzás, mert pontosan irányítható és így a célba vett daganatra nagy sugáradag juthat, anélkül, hogy a környezetében lévő egészséges szövetek károsodnának. A rosszindulatú daganatra zúdítható nagyobb sugáradag pedig lényegesen csökkenti a beavatkozás után a rákos elfajulás kiújulását is.

Floridában Nancy Mendenhall és munkatársai kezeltek 211, különböző súlyosságú prosztatarákban szenvedő beteget protonsugárzással. Az eredmények meggyőzők voltak, a daganat eltűnt, ugyanakkor a környező szöveteket, például a bélrendszert ez a besugárzás nem károsította.
A másik tanulmányban 203 férfit kezeltek, ők vagy radioaktív anyag beültetésével kaptak sugárkezelést, vagy protonbesugárzásban részesültek. Az ellenőrző vizsgálatok során az eredmény mindkét kezelési mód alkalmazása után azonosnak bizonyult. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy a protonsugárzással végzett prosztatarák-kezelés vértelen, fájdalom nélküli és gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes eljárás. Azt is hangsúlyozzák, hogy nincs szükség utókezelésre, s a beteget kórházba sem kell fölvenni.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés