hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Protonterápiás centrum létesül Debrecenben

A daganatos betegek sugárkezelésének új dimenzióját nyithatja meg Debrecenben a protonterápiás centrum, amelynek előkészítésére szerdán írt alá együttműködési megállapodást a helyi önkormányzat, az egyetem, az MTA Atommagkutató Intézete (Atomki) és a cseh Proton Therapy Provider cég.

A protonsugárzás rendkívüli pontosságú és jellemzője, hogy a lehető legnagyobb sugárdózist a daganatos területen adja le, minimális sugárzásnak kitéve a környező ép szöveteket. Az eddig használt standard besugárzási technikákkal összevetve nem károsítja a daganat mögötti, és sokkal kevésbé a daganat előtti ép szöveteket. Ennek köszönhetően a protonterápia mind a rövid távú, mind a hosszabb távon jelentkező mellékhatások tekintetében kismértékű kockázattal, a kezelés után gyorsabb felépülési eséllyel jár. Mivel a besugárzás a környező ép szövetekre minimális terhet ró, magát a daganatot érő sugárdózis növelhető, és így csökkenthető a másodlagos tumorok kialakulása – magyarázta Paragh György  professzor, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke. A protonterápia különösen hatékony a gyermekkori rosszindulatú daganatok kezelésében, a létfontosságú szervek közelében, valamint olyan esetekben, amelyeknél a kezelési lehetőségek korlátozottak, a hagyományos sugárterápia pedig a mellékhatások jelentős kockázatával jár.

A tervezett Debreceni Protonterápiás Centrum nemcsak Európa, de a világ legnagyobb és legkorszerűbb klinikai központjai közé tartozna. Európában három ilyen korszerű, kiváló felszereltségű intézmény működik: Németországban Münchenben és Essenben, valamint hamarosan a Cseh Köztársaságban.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere az aláírás alkalmából elmondta: a város az optimális, gyakorlatilag az egyetlen alkalmas helyszín az összességében 30 milliárd forintba kerülő protonterápiás centrum kialakítására. Itt együtt van a debreceni orvoscentrum onkológiai szakmai tapasztalata, az egyetemi szakemberképzés, illetve az Atomkiban a részecskegyorsítókkal kapcsolatos kutatási és működtetési gyakorlat.

Utalt arra, hogy egy-egy ilyen berendezést 15-30 milliós népességre telepítenek, s mivel Bécsben és Prágában lesz protonterápia, az "egyetlen értelmes helyszín Magyarországon Debrecen", ahol Erdély és Ukrajna betegei is elérhetik a kezelést. Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy hasonló összefogással került Debrecenbe az ország egyetlen idegsebészeti gammakése, korábban pedig ugyancsak a cívis városban kezdte meg működését az ország első pozitronemissziós tomográf (PET) centruma.

Fülöp Zsolt, az ATOMKI igazgatója elmondta: Debrecen a magfizika fellegvára, ahol komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a részecskegyorsítók telepítése és üzemeltetése terén. Az új létesítmény a proton- és hadronterápia alap- és alkalmazott kutatási programjainak megvalósítására is lehetőséget biztosítana. 

Szakmai-pénzügyi befektetőként hasznosítaná a protonterápiás centrumok megvalósítása és üzemeltetése során szerzett tapasztalatait a debreceni projektben a cseh Proton Therapy Provider cég – közölte a sajtótájékoztatón Pavel Lastovka igazgató. A prágai protonterápiás központ beruházója és leendő működtetője hozzátette: a világ egyik legmodernebb protonterápiás centruma 2012-ben kezdi meg működését Prágában. A centrum alapkövét 2009-ben tették le, mára a ciklotronok behelyezése is megtörtént, zajlanak a szerelési és a tesztelési munkálatok.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés