2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Lehet egy mosollyal több?

Alan Johnson brit egészségügyi miniszter úgy gondolja, hogy egy mosoly, egy simogatás, egy kedves szó épp úgy gyógyíthat, mint egy sikeres operáció vagy a gyógyszerek. Ezért elhatározta, hogy az ápolók, ápolónők hatékonyságát annak alapján is mérni kell, mennyi melegséget, szeretetet adnak a betegeknek.

Őfelsége kormánya bevezet egy "együttérzési mutatót" azoknak a felméréseknek az alapján, amelyet a páciensek között végeznek, a minisztériumból kiküldött ellenőrök tapasztalataival összevetve azokat. Így kiderül, hogy ebből a szempontból melyek a legjobb kórházi osztályok Nagy-Britanniában. Az eredményeket közzéteszik az interneten, hogy betegek kiválaszthassák, melyik kórházban kezeltetik magukat. Elképzelhető, hogy a legjobb csapat prémiumban is részesül.
A kezdeményezés, amelyet a miniszter a Guardian című brit napilapnak adott interjúban harangozott be, része annak a reformcsomagnak, amelyet az országos egészségügyi szolgálat létrejöttének 60. évfordulójára indítanak be.
Az "együttérzési mutató" bevezetését a kategória minden szakszervezete támogatja. "Nagyszerű gondolat az ápolók minőségét mérni. Fontos tudatni, hogy a kórházi gyógyításban milyen szerepük van. Ha az ápoló barátságtalan, nyers, vagy soha nincs ott, amikor a betegnek szüksége lenne rá, tönkreteszi az egész kezelést" - mondta Peter Carter, a legnagyobb szakszervezeti szövetség, a Royal College of Nursing Union főtitkára.
A miniszter hangsúlyozta: nem egyéni értékelések lesznek, hanem a kórházi részlegek ápolószemélyzetét kollektívan ítélik meg és nincsen tervek az "együttérzési mutatónak" a felhasználására annak eldöntésében, hogy ki kap fizetésemelést.

                                                                                                                                MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink