hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Leálltak a kórházberuházások

Leálltak az állami tulajdonba került kórházakban az uniós forrásból finanszírozott beruházások, mivel az átmeneti időszakban felmerülő kifizetések kereteit nem rendezték előre. A probléma az, hogy a vállalkozók az önkormányzatokkal szerződtek.

Kapcsolódó cikkek

Január 1-jétől állami tulajdonba kerültek a megyei kórházak, így az intézményekben folyó uniós támogatású beruházások kivitelezői szerződései légüres térbe kerültek, s mivel úgy tűnik, az átmeneti időszakban felmerülő folyósítások kereteit nem rendezték előre, leállt a munkák finanszírozása − tájékoztatta a Napi Gazdaságot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Tolnay Tibor elmondta, a generálkivitelezők a megyei önkormányzatok közgyűléseivel szerződtek az építési munkákra, de a kórházak államosításával a megye már nem, az államtól a kezelési jogot átvevő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) viszont még nem finanszíroz, így nincs új szerződéses partner.

Miután a kivitelezési határidők nem változtak s napi szinten műszaki döntéseket kell hozni, a folyósítások leállása már most fennakadásokat okoz. Jelenleg Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán zajlanak, illetve állnak indulás előtt 5-10 milliárdos beruházási költségű, uniós támogatású kórházprojektek. Ráadásul a kifizetések eddig is késedelmesen zajlottak, így a jelenlegi helyzet újabb vállalkozókat lehetetleníthet el − fogalmazott Tolnay.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink