hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Látásjavítás mikroszkópoknak

Például neuro-degeneratív betegségek kutatásában lesz használható az a mikroszkóp, amit a Nemzeti Agykutatási Program keretében fejlesztenek a szegedi egyetemen - írja a Délmagyar.

Erdélyi Miklós magyarázza a lapban, hogy milyen trükkel tudnak a hagyományos műszerekhez képest tízszeres felbontást elérni az úgynevezett lokalizációs mikroszkóppal.

– Tegyük fel, hogy lefényképezem a karácsonyfánkat a rajta lévő égőkkel és díszekkel. Aztán a karácsonyfa méretét elkezdem csökkenteni, például úgy, hogy egyre távolabb megyek tőle. Egy idő után a képen az égők fénye összemosódik, és csak egy homályos foltot lehet látni. Ha még tovább csökkentem a méretet, már csak az optikai rendszerre jellemző foltot látom. Utána a folt mérete már nem változik, csak az intenzitása csökken. És most jön a mi mikroszkópunk trükkje: a karácsonyfán az égőket elkezdem villogtatni; egyszerre csak egy égőt kapcsolok be. Ennek következtében minden felvételnél ugyanazt a foltot kapom, mint korábban, de egy kicsit eltolva. A folt középpontja pontosan megadja, azaz lokalizálja az égő pozícióját. Sok kép készítésével meghatározhatjuk az összes égő helyét, és ezáltal rekonstruálhatjuk az egész karácsonyfa képét. A mi esetünkben a karácsonyfa egy sejt valamely alkotórésze. A minta megfestése után el kell elérni, hogy a fluoreszcens molekulák villogjanak, és ezáltal egyesével meg tudjuk határozni a helyüket – olvasható a delmagyar.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink