hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Külföldön jutnak levegőhöz a hazai gyógyszercégek

Ellehetetlenülhet a hazai gyógyszeripar a kedvezőtlen magyarországi szabályozás miatt – írja piaci adatokra hivatkozva a vilaggazdasag.hu.

A magyar gyógyszercégek termékeik mind kisebb hányadát értékesítik hazai piacon, miközben a betegek csaknem 40 százalékát ezek a vállalatok látják el orvossággal. Már a 2005-ös szint alá csökkent az iparág itthoni árbevétele. A két nagy, a Richter és az Egis harmadik negyedéves gyorsjelentése e tendenciát cégszinten is alátámasztja. A Richter hazai forgalmának aránya a teljes árbevétel 10 százalékát sem éri már el, miközben hét éve a hazai eladások az összes értékesítés majdnem 30 százalékát adták.

Az itthoni eladásokban tapasztalható folyamatos visszaesést elsősorban a kedvezőtlen hazai szabályozási környezettel magyarázzák a cégek, amelyek közül leginkább a legnagyobbak, a Richter és az Egis, valamint a Sanofi és a TEVA Magyarország szenvedi meg a megszorításokat. Az új, innovatív termékek forgalmára a fiskális okok miatti kedvezőtlen befogadás-politika hat negatívan, a generikus portfólió forgalmát pedig az árletörő intézkedések vetik jelentősen vissza – mondta a lapnak a Sanofi kommunikációs igazgatója. Csak az úgynevezett vaklicit miatt nagyjából 2 milliárd forintnyi bevételtől esett el a magyar piacon a cég – idézi Rózsa Ivánt a vilaggazdasag.hu.

(forrás: VG Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink