hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Tömegesen hagyhatják el állásaikat

Közösen tiltakoznak a visegrádi országok orvosai

Novemberre együttes tiltakozó akciót terveznek a cseh, magyar, lengyel és szlovák orvos-szakszervezetek. Elsősorban az alacsony kórházi keresetek és az egészségügy piacosítására irányuló reformok ellen kívánnak tiltakozni.

A cseh, magyar, lengyel és szlovák orvosok szakszervezetei közösen követelik a kórházi orvosok kereseteinek emelését, és ellenzik azokat a reformokat, amelyek korlátozzák az egészségügy állami ellátásként való nyújtását – nyilatkozta a Cseh Orvosi Kamara (CLK) vezetője, Milan Kubek a Cseh Hírügynökségnek (CTK).

A visegrádi országok orvosai azt tervezik, hogy novemberben szimbolikus közös tiltakozó akciót tartanak, melynek részleteit eddig nem ismertették. A cseh orvosi szakszervezetek csak annyit árultak el, hogy a tiltakozó akció sikertelensége esetén tömegesen hagyják el állásaikat – olvasható a többi közt az eski.hu-n, amely a Prague Monitort idézi.

A cseh és szlovák orvosok az elmúlt években tömegesen fenyegettek felmondással, melynek révén érvényre tudták juttatni követeléseiket.

A visegrádi országokból számos orvos vállal munkát a nyugat-európai országokban, elsősorban a jobb kereseti feltételek miatt. Kubek szerint ez különösen Lengyelországban jelent problémát, ahonnan mintegy 20 ezer orvos vándorolt ki az elmúlt évtizedben, ugyanakkor a bevándorló orvosok száma meglehetősne csekély. Csehországban a megüresedett pozíciókat külföldi – általában szlovák – orvosok töltik be. Elmondása szerint mintegy 2500 szlovák orvos dolgozik Csehországban, ám ha ők is Nyugat-Európába vándorolnak, az a cseh egészségügyi rendszer összeomlásához vezethet.

Kubek szerint a visegrádi országok megkerülik azt az EU-s szabályozást, miszerint az orvosok heti maximum 48 órát dolgozhatnak. Úgy véli: a politikusok visszaélnek azzal a ténnyel, hogy a kórházi orvosoknak szükségük van a túlóráért kapott keresetekre, ezért nem panaszkodnak az uniós szabályozás megsértése miatt. Álláspontja szerint néhány nagy pénzügyi csoport a piaci alapú egészségügyi szolgáltatások anyagi előnyeit szeretné kiaknázni, ez azonban ronthatja az ellátás elérhetőségét, minőségét és biztonságát. Példaként a cseh Agel és a szlovák Penta csoportot említette.

Pavel Veprek, az Obcan (Polgár, egy elsősorban egészségüggyel foglalkozó polgárjogi csoport) vezetője szerint a visegrádi országok egészségügyi rendszereinek számos problémával kell szembenézniük, amelyeknek egyetlen közös pontja az, hogy az orvosok szakszervezetei elégedetlenek a keresetekkel. Úgy véli, hogy a cseh orvosok anyagi helyzete jobb a másik három visegrádi országban élő kollégáiknál, és erőteljesen elutasította azt a nézetet, miszerint a cseh kórházakban dolgozó összes orvos alapkeresete nagyjából ugyanannyi, mint a szomszédos országokban. Szerinte a sikeres kórházakban dolgozó cseh orvosok többet keresnek, mint a sikertelen kórházakban dolgozók.

hirdetés

Könyveink