hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Tiltakoznak a visegrádi orvosi szakszervezetek

Kizárólag a közfinanszírozástól elkülönítve tartják lehetségesnek a magánbiztosítók térnyerését a visegrádi országok orvosszakszervezetei – írja a Magyar Hírlap.

A négy érdekképviselet vezetői a napokban értékelték az elmúlt évet. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak kiemelte: Csehország, Szlovákia és Lengyelország szakszervezete is aggódik a multinacionális pénzügyi csoportok működése miatt. Ezek közvetlen kapcsolatot keresnek a közegészségügyhöz, például úgy, hogy a kórházak szabad kapacitásait vásárolnák meg.

A tehetősebb betegek előtt megnyílna a lehetőség, hogy pénzért kerüljék meg a várólistát, amit viszont a szakszervezetek szerint nem szabad megengedni egyetlen közfinanszírozott szolgáltatónál sem.

Az érdekképviseletek szerint napról napra mélyül az orvoselvándorlás által okozott krízis, a gondokat pedig az egészségügyi dolgozók jogait sértő törvénymódosításokkal oldják meg a kormányok. A szakszervezetek sajátos akcióra készülnek, a négy ország minden egészségügyi ellátóhelyén, egy időben fejeznék ki tiltakozásukat a sérelmesnek tartott döntések ellen. Hazánkban ilyenek például a katasztrófatörvény rendelkezései vagy az ügyeleti díj csökkentése.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink