hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Köszönjük, Josephine! – 95 éves a sebtapasz

Egy hétköznapi egészségügyi segédeszköz, a sebtapasz alig száz évvel ezelőtti születését idézi fel az Index -  a történet egy fiatal háziasszony konyhájába vezet.

Az első sebtapaszt a Johnson & Johnson gyapotvásárlásért felelős alkalmazottja, egy bizonyos Earle Dickson alkotta meg 1920-ban. Dickson friss házas volt, és a felesége az otthoni sürgés-forgásban rendszeresen megégette és megvágta magát. A férj szeretett volna valami olyan sebkötözőt, amelyet a felesége egyszerűen és egyedül is tud használni, így egyik este leült, és nekiállt bizonyos távolságokra vattapamacsokat ragasztani egy ragasztószalagra. Hogy a szalag ne ragadjon oda mindenhez, Dickson egy krinolin nevű durva, eredetileg a ruhaiparban használt szövetet helyezett a ragadós oldalhoz.

Ennyi volt a hatalmas találmány, Josephine-nek mostantól elég volt csak levágni a következő szakaszt a hosszú szalagból, ha baj érte a konyhában. A férfi főnökei a Johnson & Johnsonnál azonnal felismerték az üzleti lehetőséget a dologban, a cég hamarosan piacra is dobta az első sebtapaszt, a Band-Aidet, Dickson pedig szép karriert futott be, 1957-ben, a cég alelnökeként ment nyugdíjba – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink