hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egészségipar

A világ legvékonyabb felszívódó műtéti tapaszát fejlesztették ki

A mindössze 75 nanométer vastagságú, átlátszó és ragadós lapok anyagát rákpáncélból és algából nyerték ki. „Ez a világ legvékonyabb sebtapasza” – közölte Fudzsie Tosinori, a tokiói Waseda Egyetem kutatója.

A tudós szerint az ultravékonyra (1 nanométer a milliméter milliomod része) nyújtott lap az ételekhez tapadó celofánhoz hasonlóan viselkedik: rugalmas, és minden más ragasztóanyag nélkül erősen tapad a szervekhez. A sebészek általában összevarrják a műtéti sebeket, vagy olyan lapocskákkal fedik be, amelyek néhány milliméter vastagságú fibrint, egy véralvadást segítő fehérjét tartalmaznak. Ezek a módszerek kisebb hegeket vagy összenövéseket hagyhatnak maguk után.

Kísérleteikben a kutatók egy kutya tüdején ejtett hat milliméteres sebet tapasztottak be az új nanolappal. A sebtapasz elég erős volt ahhoz, hogy ne tegyen kárt benne a kutya légzése miatt előállt nyomás, a seb maga pedig egy hónapon belül, látható nyom nélkül begyógyult – mondta el Fudzsie.

A humán klinikai próbákat három éven belülre tervezik a fejlesztők, az ultravékony tapasz felhasználási területét pedig kibővíthetik testen kívüli alkalmazással is. A kutatók azt remélik, hogy a bőrön sem maradnak hegek, ha az új sebtapaszt használják.

eLitMed

cimkék

hirdetés

Könyveink