hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kormányváltásnál több, tulajdonosváltásnál kevesebb

A durván elnagyolt fővárosi tulajdonosváltás alaposan összekavarta a kórházak és a gyógyítást segítő beszállítók kapcsolatát – írja  a Népszabadság.

A váltás előtt az új gépek, illetve a felújítások finanszírozása úgy működött, hogy a tulajdonos önkormányzat engedélyokirata alapján az intézmény lefolytatta a közbeszerzési eljárást, majd szerződtek a pályázati nyertessel, és amikor a munka elkészült vagy a szóban forgó gép a helyére került, a számlamásolat alapján a főváros fizetett. A tulajdonosváltás ezt a rendszert írta fölül. A kórházi főigazgatók egyszercsak azzal szembesültek, hogy azon beruházások vagy felújítási munkálatok számlái, amelyek befejezése átcsúszott az államosítás utáni időszakra, a nyakukon maradtak.

Hiába küldözgetik azokat a volt vagy az új tulajdonosnak, egyikük sem fizet. A főváros azzal érvel, hogy a számla rendezése már nem nála teremt értéket, és ha így adna pénzt, akkor a város vagyonát prédálná, az új tulajdonosnak meg nincs rá forrása, s ehhez ideológiát is szab: fizessen a megrendelő.

Csak gép- és műszerbeszerzés címén úgy 800 millió forint elköltésére vállalt kötelezettséget a gyógyító intézményeknek a kormányváltás előtti hónapokban a főváros, de ezen kívül egyes kórházak még kaptak engedélyt az elektromos hálózataik, fűtési rendszereik felújítására – idézi fel  a nol.hu, hogy milyen „áthúzódó” kötelzettségek mérgezik ma a kórházak és a beszállítóik viszonyát a fővárosban.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink