hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kórházsegély: van ahova nagyobb kanállal mérnek

Jó néhány kórház megköszönheti területi országgyűlési képviselőjének, hogy számára nagyobb kanállal mérnek a „húsoskondérból” – írja a Népszabadság.

A lap a kórházadósságok soros csökkentése kapcsán írja, hogy egyes intézmények akár százmilliókkal több forráshoz juthatnak az év végén, mint amennyi járt volna nekik azon elvek mentén, amelyeket az egészségügyi kormányzat fektetett le. Emlékeztetenek, hogy a kórházak szokásos év végi adósságrendezésére elkülönített 30-32 milliárdos összeg szétosztásának legutóbbi verziója szerint három csoportra osztották volna az eladósodott intézményeket. Az 500 millió forintnál kevesebbel tartozóknak – attól függően, hogy ki mit vállal az eladósodás megismétlődése ellen – a június végi lejárt számlák 100, 88 vagy 77 százalékát egyenlítették volna ki a központi forrásból.

A lap birtokába került dokumentumok szerint ugyanakkor a konszolidációs összeg szétosztásában az érintett terület képviselőinek lobbiereje is megmutatkozik.

A már csak a kormány végső jóváhagyására váró javaslat szerint például a debreceni Kenézy Gyula Kórház 220 millióval kaphat többet, mint amenynyit az elosztásra készített képlet alapján oda juttattak volna. Hasonló nagyságrendű összeget, összesen 250 milliót szerzett Sebestyén László (Fidesz) a miskolci megyei kórháznak – olvasható a Népszabadságban.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink