hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Kórházberuházások: aki lassú, elmarad

Hamarosan eldőlhet, melyek azok a kórházberuházások, amelyeket még az előtt leállít a kormány, hogy valójában elkezdődtek volna – írja a Világgazdaság.

A kórházi fejlesztéseknél az Új Széchenyi Terv keretében összesen 284 projekt kapott támogatást 84,51 milliárd forint értékben, amiből eddig 10,45 milliárdot fizettek ki, és mindössze 49 projekt zárult le, ami még a 20 százalékot sem éri el – idézi az átlagot jócskán alulmúló eredményt a lap.

Nem egy, évekkel ezelőtt meghirdetett projekt csigalassúsággal halad. Ilyen a Veszprémbe tervezett új onkológiai központ, amelynek az alapkövét 2012-ben tették le, de a központi épület kiviteli tervét még csak mostanában fogják jóváhagyni. Vagy a gyöngyösi kórház fejlesztése, amelyre 1,2 milliárdot kaptak még 2010-ben, ehhez képest tavaly novemberéig csupán a kivitelezési szerződést aláírásáig jutottak – idéz példákat a lap.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban tervezett infrastruktúra-fejlesztésre 2010 áprilisában ítéltek meg 4,1 milliárd forintot, de a kivitelezőt a mai napig nem sikerült kiválasztani. Lehet, hogy ez lesz az egyik olyan egészségügyi beruházás, amelyet még az előtt leállít a kormány, hogy valójában elkezdődött volna.

Egy tavaly novemberi kormányhatározat kimondja, hogy azoknál a projekteknél, amelyek 2013. szeptember 30-ig nem értek el a 10 százalékos pénzügyi előrehaladást, illetve ez év január 15-ig nem rendelkeztek eredményes közbeszerzési eljárással, meg kell vizsgálni a támogatási szerződéstől való elállás lehetőségéta napi.hu szerint ez hamarosan megtörténik.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink