hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Koponyaműtét a múzeumban

Egy jó másfél évszázaddal ezelőtti koponyaműtétnek állít emléket az a kiállítás, melyet ma délután nyitnak meg a szegedi Móra-múzeumban, tudósít az mno.hu.

Kapcsolódó cikkek

Súlyos koponyasérüléssel harcolta végig a szabadságharc utolsó napjait Görgei Artúr: egy gránát szilánkjai szakították fel koponyacsontját a komáromi csatában. A súlyos sérülés körülményeit dolgozza fel a Móra-múzeum A sebesült Görgei című kiállítása, melyen a kor sebészeti eszközeit is bemutatják.

1849. július 2-án egy felette felrobbanó gránát szilánkjai 12-15 cm hosszan szakították fel a tábornok koponyacsontját, mindössze 1-2 milliméteren múlt, hogy agya nem sérült meg. A sebesülést a komáromi erődben megműtötték, az eset utáni 9. napon 25 ezer honvéd élén hagyta el Komáromotírja az mno.hu.

A szabadságharc idején a steril műtétvezetés még nem volt elterjedt, a fejsérüléseket több évezredes hagyományok szerint gyógyították: nem ritkán alkalmaztak koponyalékelést különféle koponyafúró készletek segítségével. A szegényes higiéniás viszonyok miatt Görgei sebe elfertőződött, így újra fel kellett nyitni, azonban a tábornok a sérülés ellenére is tökéletesen el tudta látni hadvezéri feladatait (s élt még további 67 évig).

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés