hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Könyvinvázió

Szokatlan módját választotta az olvasás népszerűsítésének civilek egy csoportja, illetve az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár: Veszíts el egy könyvet! címmel indítottak mozgalmat. A világszerte ismert játék lényege, hogy aki részt vesz benne, tetszőleges helyen elveszít – pontosabban: szándékosan otthagy – egy általa választott könyvet, amelyben üzenetet helyez el. Amikor valaki megtalálja, eldöntheti, hogy folytatja-e a játékot: ha igen, elolvasása után egy tetszőleges helyen ismét „elveszíti” a kötetet, amely így gyakorlatilag körbejár az országban.

Az angolszász mintára eredetileg civilek által indított és az országban néhány éve már létező, bár nehezen követhető mozgalmat az orosházi könyvtár tette mintegy hivatalos kezdeményezéssé az idén márciusban.
  Felhívásukban ezt írják: „Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják. Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget – a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted – és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre. Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol. Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján – blog.justhvk.hu – találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.”
  Az akció sikerét mutatja, hogy április végéig több száz könyvet veszítettek el – és találtak meg – a résztvevők; ezenkívül a mátészalkai és a gyulai könyvtár mellett a romániai könyvtárosok napja (április 23.) alkalmából a gyergyószentmiklósi könyvtár is jelezte: szeretne részt venni a programban.
  Az első elveszített könyveket – amelyek között mesék, regények, helyismereti témájú és idegen nyelvű könyvek is vannak – még a könyvtár biztosította, azóta viszont a játékosok is beszálltak jó néhány kötettel. A játékban jelenleg közkézen forgó kötetek meglepő műfaji sokszínűséget mutatnak. Egyszerre hagyják el és találják meg Agatha Christie krimijeit, számtalan Paolo Coelho-kötetet, Arany Jánost és magyar költészeti antológiát, Bächer Iván és Vámos Miklós könyveit, García Márquezt és Merle-t, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. A könyvek között ugyanakkor szerepel Az állatok nagy enciklopédiája, önkormányzati kiadvány Zuglóról és Érdről, pszichológiai szakkönyv és az Óvodások mesekönyve is.
  A játékhoz kapcsolódó blogoldal szintén népszerű kezdeményezés: itt azok cserélik ki a tapasztalataikat, akik már elolvasták az adott kötetet. Van, ahol csak egy-két kommentár, és van, ahol több mint harminc bejegyzés szerepel. Folyamatosan tájékoztatják egymást arról is, ki hol hagyta el a legutóbbi könyvet.
  Ha figyelembe vesszük, hogy alig több mint egy hónap telt el az indulás óta, valószínű, hogy a mozgalom idővel jelentősen kiterebélyesedik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PÉNTEK ORSOLYA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés