hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Kitüntetett helyzetben az orosz gyógyszeripar

Az orosz gyógyszeripar egyike a világ legnagyobbjainak. 2009-ben 15,3 milliárd dolláros bevétele volt. Az előrejelzések szerint a dinamikus fejlődés folytatódni fog 2010 és 2016 között is. Ez a folyamat az orosz kormány kedvező törvénymódosításainak lesz köszönhető. Az új törvények bevezetése idején elképzelhető egy enyhe, rövid távú piaci visszaesés.

A Frost & Sullivan, az orosz gyógyszeripar külső stratégiai elemzője szerint 2016-ra 15,3-ről 37,15 milliárdra növekszik az orosz gyógyszeripar bevétele.   

„Az orosz állami politika célja a demográfiai helyzet javítása, valamint mindenki számára elérhető és kielégítő egészségügyi szolgáltatások biztosítása. Ezek lehetnek a gyógyszeripar nagyarányú bővülésének alappillérei – állítja Dominika Grzywinska, a Frost & Sullivan kutatási központ egyik elemzője. A kormány törvényi kezdeményezései a gyógyszeripar széleskörű fejlődését ösztönzik. A helyi ipar támogatását célzó törvénymódosításokkal az orosz kormány szinte garantálja a gyógyszeripari növekedést.”

A Pharma 2020 elnevezésű Gyógyszeripari Fejlődési Program elsődleges célul tűzte ki a helyi gyógyszeripar támogatását. A programban leírtak szerint 2020-ra a gyógyszeripari vállalatok legalább 50 százaléka hazai származású lesz.  A 2010 szeptemberében hozott, a gyógyszerforgalmazásról szóló 61-es számú kormányzati törvény egyszerűsíti a gyógyszerforgalmazás menetét, ugyanakkor az engedélyezési folyamatokat is átláthatóbbá és gyorsabbá teszi. A 2020-as egészségügyi program részeként a gyógyszeripari biztosítások bevezetését is tervezik.

Rövid távon azonban a bizonytalan jogi környezet gátolhatja az orosz gyógyszerpiaci növekedést.  

 „Az orosz jogszabályok tekintetében számos változás ment végbe az elmúlt években. Többször végeztek jogszabályi módosításokat. “- jegyzi meg Dominika Grzywinska, kutatási elemző. „Bár az új szabályozás nem feltétlenül fogja vissza a piaci fejlődést, sőt inkább tisztánlátást és koherenciát ad. Azonban a törvénykezési folyamatok kitöltik a 2010-es évet, átnyúlnak a 2011-es év elejére is, ami átmenetileg csökkenti a piaci növekedés mértékét.”

Habár az orosz kormányzat számos módosítási javaslatot és magyarázatot adott közre, mégis sok kérdés még mindig megválaszolatlan maradt. Ilyen esetekben a legjobb stratégia: közelről figyelni és követni a piaci változásokat.

„A változó jogszabályi környezet sok előnyt biztosíthat a gyógyszeriparban érintetteknek” – foglalja össze Dominika Grzywinska.  Azok a cégek például, amelyek folytatják termelési tevékenységüket, számíthatnak a kormány kedvezményes bánásmódjára és támogatására. Ezzel együtt a cégek csak akkor tudnak tartós növekedési pályára állni, ha folyamatosan szemmel tartják a piaci mozgásokat.

Hunyadi Edit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaNews)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés