hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Kitüntetések a tudomány magyar munkásainak

Tizenhárom – közöttük több egészségügyi vonatkozású  – kiemelkedő tudományos kötet és szerzői részesültek 2012-ben az Akadémiai Kiadó nívódíjában – tudatta az MTI.

1974 óta jutalmazzák kiadói nívódíjjal a kor legjelesebb hazai tudományos munkáit. A díjazottak az MTA tudományos osztályainak jelölése alapján, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott és a kiadó gondozásában megjelent művek közül kerülnek ki - emlékeztetett az Akadémiai Kiadó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nívódíjban részesült Kósa László Művelődés, egyház, társadalom című kötete. Kitüntették az 1951 óta megjelenő Művészettörténeti Értesítőt, valamint az 1966-ban alapított matematikai folyóiratot, a Studia Scientiarum Hungarica-t.

Nívódíjjal ismerték el Schneider Imre, Harangi Ferenc, Sebők Béla angol nyelvű, a leggyakoribb ekcémaformát, az atópiás dermatitist részletesen bemutató kézikönyvét (Clinical and pathological aspects of atopic dermatitis), valamint a 2009-ben alapított Interventional Medicine and Applied Science című folyóiratot, amely a dinamikusan fejlődő intervencionális, minimálisan invazív beavatkozások határterületeivel, illetve alkalmazott orvostudományi kutatásokkal foglalkozik. A díjazottak között van Reményi Károly Energetika - CO2 - felmelegedés című kötete, amelyben a szerző a szén-dioxidnak a légkör globális felmelegedésére gyakorolt hatását tárgyalja.

Hiánypótló a Keserű György Miklós szerkesztésében megjelent A gyógyszerkutatás kémiája című munkája és Darók Judit Növényanatómiai-botanikai terminológiai szótára. A díjazottak között van Zalai Ernő Matematikai közgazdaságtan című kétkötetes munkája, amely a laudáció szerint "a magyar közgazdaságtan mérföldköve".

Kitüntették a legrégibb idegen nyelven megjelenő hazai jogtudományi folyóiratot, az Acta Juridica Hungarica-t, valamint Mezősi Gábor Magyarország természetföldrajza című kötetét.

Nívódíjban részesült Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete című kötetének bővített változata és Enyedi György Városi világ című kötete.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink