hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Amennyire jó alvó a gyermek, annyira egészséges az apa?

A csecsemők és kisgyermekek rendszertelen alvása, éjszakai ébredései az egész család alvásának a nyugalmát megzavarhatják. Több vizsgálat is alátámasztja, hogy az anyák kimerültek és depressziósak lehetnek. Egy szakirodalmi áttekintésben annak jártak utána, hogy a gyermek alvásával kapcsolatos problémák miként hatnak az apák alvásminőségére, kipihentségére, egészségi állapotára.

A csecsemők és gyermekek alvása/nem alvása közvetlen és közvetett módon is befolyásolhatja a szülei, gondozói életminőségét. A csecsemők és kisgyermekek alvásminősége kihathat a szülők és gondozók alvásának időtartamára és minőségére. Vagyis, a gyermek alvásának esetleges zavarai hatással lehetnek az őt ellátó felnőttek testi és lelki jólétére, illetve befolyásolhatják a szülők egymás közti viszonyát, otthoni és munkahelyi „helytállását”.

Az anya–gyermek kapcsolaton túl lényeges az is, hogy a gyermek alvása miként hat az apa alvásminőségére, egészségére és mentális állapotára. Mindez gazdasági szempontok alapján is fontos kérdés, hiszen a tradicionális családmodell alapján még napjainkban is az apa tekinthető a fő kenyérkeresőnek; noha egyre gyakoribb az, hogy az apa is aktív szerepet vállal a gyermek ellátásában, ideértve a gyermek körül éjszaka jelentkező teendők ellátását.

Forrás: GYTSZ
Forrás: GYTSZ

Szisztematikus szakirodalmi áttekintés 29 korábbi vizsgálat bevonásával

Egy 2022-ben publikált közleményben 29 közlemény (n=14697 fő (apa)) értékelésével keresték a választ azokra a kérdésekre, hogy miként befolyásolja a gyermek alvásminősége az apa alvásminőségét, mentális egészségét, apaszerepben való működését. Az értékelésben részt vevő vizsgálatok zöme nyugati, fejlett országokban végzett vizsgálat volt, és 17 vizsgálatban 0–12 hónapos volt a gyermek, 14 elemzésnél 1–5 éves, míg 11 vizsgálatnál 6–12 éves. Kiemelendő, hogy a 6–12 éves gyermekeket felölelő 11 vizsgálat közül 7-nél kifejezetten klinikai mintákra fókuszáltak, azaz autizmus spektrumzavaros, súlyos intellektuális és fejlődési zavarokkal küzdő gyermekeket és apjukat vonták be a vizsgálatba.

A kutatást végző szakemberek 3 kimenetet képeztek, így arról nyújtottak képet, hogy a csecsemő vagy a gyermek alvása miként hat az apa a) alvásminőségére és fáradtságára; b) mentális és általános egészségére; c) családban betöltött szerepére, működésére.

Ha éjjelente felkel a gyermek, ébred az apa is

Valamennyi vizsgálatból, amelyekben az apa nyilatkozott az alvásminőségéről, az derült ki, hogy a csecsemő vagy a gyermek éjszakai felébredései az apa alvásának a nyugalmát is megzavarják. Meglepő módon az anyák beszámolóira alapozott vizsgálatokból ez nem derült ki egyértelműen; vagyis az anyák nem figyelnek fel arra vagy nincsenek tudatában annak, hogy a gyermek alvás közbeni ébredései az apa ébredéseihez is vezetnek.

Kijelenthető, hogy nemcsak az anyák, de az apák is lehetnek fáradtak, ha a gyermek rosszul alszik. Egyes vizsgálatok pozitív kapcsolatot igazoltak a 0–4 éves gyermekek súlyos alvászavarai és az apák fáradtsága, kimerültsége között. Érdekes azonban, hogyha az anya és az apa is ugyanannyi időt töltenek alvással, az anyák nappali fáradtsága kifejezettebb lehet, mint az apáké.

A gyermek alvászavarai és az apa egészsége közötti kapcsolat

Több vizsgálat nem mutatott ki szignifikáns kapcsolatot a csecsemő vagy gyermek alvásproblémái és az apa depressziója között. Ismertek azonban olyan eredmények is, amelyek alapján a csecsemő vagy gyermek rövidebb alvásideje az apáknál a depressziós tünetek magasabb szintjével függött össze.

A gyermek alvásproblémái és az apa általános egészségi állapota közti kapcsolat boncolgatása során egymásnak ellentmondó következtetések láttak napvilágot. Míg egyes vizsgálatoknál az alvási problémás gyermekek apái gyengébb általános egészségi állapotról számoltak be, mint a jól alvó gyermekek apjai, addig más vizsgálatok nem tártak fel különbségeket ezen a téren.

A gyermek alvásproblémái kihatnak az apa–gyermek és az apa-anya kapcsolatokra is

Születtek olyan következtetések, amelyek szerint gyakoribbak az apa és gyermek közötti verbális konfliktusok azokban a családokban, ahol a gyermek alvási zavarokkal küzd. Ezenkívül a rosszul alvó gyermek a szülők párkapcsolatára is hatással lehet. Viták tárgyát képezheti, hogy hol aludjon a gyermek, illetve miként kezeljék az alvásával kapcsolatos problémákat. Ha kevés időt tölt a gyermek az ágyban, elalvási-ébredési problémái vannak, illetve rendszertelen az alvása, az a felnőttek egymás közti kapcsolatában konfliktusokat eredményezhet, illetve az apák párkapcsolattal való kisebb fokú elégedettségéhez vezethet.

 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34896729/

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink