hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Kitől üt a gyerek?

Nem értékhiányból következik be általában a gyerekek közti erőszak, hanem mert frusztrált, kiszolgáltatott a gyerek – idézte Gyurkó Szilviát a Sonline tudósítása.

Az UNICEF Magyarországi Bizottságának gyermekjogi szakértője a somogyi kormányhivatal és a rendőrség közös konferenciáján beszélt arról, hogy a jórészt külföldi tapasztalatok alapján annyit már tudunk, hogy az iskolai erőszak kezelésében a zéró tolerancia hatástalan.
Lengyelországban például semmiféle kihágást nem engedélyeztek az iskolákban – emlékeztetett – , hatósági jogkörökkel ruházták fel az oktatási intézményeket, motozhattak, vizeletmintát kérhettek. Texasban éppen most bontják le a zéró tolerancia szabályrendszerét, mert a vártnak éppen az ellenkezőjét érték el vele: egy ottani felmérés szerint 300 ezer olyan gyerek van az államban, aki úgy teszi le az érettségi vizsgáját, hogy priusza van. Az angoloknál pedig megkétszereződött a depressziós, és folyamatosan nő az öngyilkos gyerekek száma.
Annyit világosan látni Gyurkó Szilvia szerint, hogy amelyik országban általában sok az erőszakos cselekmény, ott sok a gyerekek által, illetve ellen elkövetett bűncselekmény is. – Ezért nagyon nem mindegy, milyen üzeneteket küldünk a gyerekek felé. Azt kommunikáljuk például, hogy egyre több a gyerekek közti erőszak, miközben ezt nem tudjuk pontosan. Csupán annyit tudunk, hogy egyre többet látunk belőle – idézi a gyerekjogi szakértőt a sonline.hu.

(forrás: Sonline)
hirdetés

Könyveink