hirdetés
2019. december. 08., vasárnap - Mária.
hirdetés

Kínaiakra vár a kísértetkórház

Вход – olvasható a megkopott cirill betűs felirat a bejáratnál a lassan 25 éve üresen álló egykori észak-pesti kórház hatalmas betonépületének bejáratánál. 1991-ig itt működött a Vörös Hadsereg tisztikórháza, írja az Index.

hirdetés

Egy századdal visszalépünk, amikor átmegyünk a betonépület mellett álló gyönyörű szecessziós villába. A területen található régi épületek Baumgarten Sándor és Herczeg Zsigmond tervei alapján az 1900-as évek legelején épültek eredetileg idegszanatóriumnak. Azonnal látszik, hogy ez a szűk folyosókból, kisebb és nagyobb termekből álló zegzugos épület a mai követelmények szerint kórháznak aligha alkalmas, viszont az épület még mostani leromlott állapotában is csodálatos. Az oroszok annak idején ezt is birtokba vették, és itt jóval több mindent hagytak hátra, mint a másik épületben.

Az épületeket körüli parkot szép rendben tartja az önkormányzat. A területet évek óta őrzik. Az épületek közül csak néhányat hasznosítanak, főként raktárnak, de itt fog működni a Bethesda gyermekkórház mosodája is. A bejárat mellett egyetlen épületet használnak aktívan, itt van a XV. kerületi önkormányzat szakrendelője.

A terület hasznosítására számos terv született az elmúlt 25 évben. Az önkormányzat Egészségligetet szeretett volna kialakítani itt rendelőintézetekkel, terápiás és rehabilitációs központokkal, időseket gondozó intézménnyel, köz- és felsőoktatási intézményekkel, sportlétesítményekkel. Az állam ennek az évnek az elején lendült akcióba, mert vészesen közeledik a kínai-magyar államközi megállapodásban rögzített, 2018 végi határidő. Az állam a tulajdonviszonyok tisztázására négy épület 100 százalékos állami tulajdonba adását kérte az önkormányzattól, amelyet február 28-án meg is szavazott a képviselő-testület.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már 2016-ban megalapította a Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató és Kutatóközpont Nonprofit Kft.-t (HKGYK). A HKGYK vezetője Szentpétery Olivér lett, aki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) központosított közbeszerzéseit lebonyolító Egészségügyi Szolgáltató Zrt.-nél volt kereskedelmi igazgató, korábban pedig a Biotech GmbH magyarországi fióktelepét vezette. A dolog tehát látszólag megindult, bár egy januárban megjelent kormányhatározat egyelőre az Emminek és a HKGYK Nonprofit Kft.-nek azt a feladatot adta, hogy rendezzék meg a Kína és a kelet-európai országok közötti 3. Egészségügyi Miniszteri Találkozót, a cég pedig rendezzen ehhez egészségipari kiállítást. Erre idén 430 millió forintot különítettek el.

Elvileg február végére elkészült egy előterjesztés is a kínai gyógyközpont felállításáról, de, ahogy az elmúlt hetekben megszokhattuk, hiába tettünk fel erre vonatkozó részletes kérdéseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a sajtóiroda semmilyen válaszra nem méltatta az Indexet, írja a lap.

 

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink