hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Kifáradni látszik a tárca tárgyalási taktikája

Miközben az egészségügyi államtitkárság adatokat gyűjt, bértárgyaló-partnerei egyre türelmetlenebbek, s egyre nyilvánvalóbb, hogy nincs elegendő pénz a megállapodáshoz – derül ki a Világgazdaság írásából.

A lap emlékeztet, hogy az egészségügyi bértárgyalások legutóbbi fordulóját azért kérte elhalasztani a tárca, mert még gyűjti az adatokat arról, pontosan mennyi orvos mekkora fizetésért is dolgozik ma az országban.

Az egészségügyi bérharcot vezető Magyar Rezidens Szövetség elnöke,  Papp Magor szerint valóban fontos tudni, hol, mennyiért és milyen szerződéssel dolgoznak ma az egészségügyben, hiszen általános béremelést nem lehet adni egy olyan ágazatban, ahol nemcsak közalkalmazotti státusban, hanem sokféle szerződéses jogviszonyban foglalkoztatják a dolgozókat. Ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy miközben százmilliárdokat fizet ki a költségvetés az egészségügy és ezen belül a dolgozók bérének finanszírozására, eddig senkit sem érdekelt, átláthatóan költik-e el ezt a pénzt az intézmények.

A Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezeteinek Tanácsa (TESZT) szerint viszont sántít a tárca indoklása, szerintük egyre egyértelműbb, hogy nincs érdemi forrás jelentős béremelésre.

A tárgyaláson ugyan csak „megfigyelői státusban” van jelen, ám annál hangosabban hallatja a hangját a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ). Most sem kertelnek: véleményünk szerint ahogyan a dolgok most haladnak, nem lehet majd érdemi megállapodásról beszélni – írja a Világgazdaság.

hirdetés

Könyveink