2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kézenfogva Alapítvány: Esetjogi tanulmányfüzet

Több mint száz esetben vették igénybe az országos fogyatékosságügyi antidiszkriminációs jelzőrendszert tavaly – jelentette be Gazsi Adrienn, a „Ne hagyd magad!” elnevezésű program vezetője, a Kézenfogva Alapítvány jogi munkatársa. A szolgálatot civil szervezetek indították a múlt év elején az értelmi sérültek, a halmozottan fogyatékosok és az autisták egyenlő bánásmódjának elősegítésére.

Gazsi Adrienn közölte, hogy a program elindulása óta 113 megkeresés érkezett hozzájuk, a legtöbb diszkriminációgyanús ügy oktatással volt kapcsolatos. Emellett érkezett megkeresés a foglalkoztatás, a lakhatás és a szolgáltatások igénybevételének területéről is – fűzte hozzá.
Elmondta, hogy több esetben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak vagy ombudsmani eljárást kezdeményeztek.
Gazsi Adrienn kitért arra is, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján nem minden esetben a jogi eszközök igénybevétele a célravezető, a jövőben hangsúlyosabb szerepet kívánnak adni a közvetítői, jóvátételi eljárásnak.
A Kézenfogva Alapítvány honlapján közzétett Esetjogi tanulmányfüzet szerint 33 ügyben jogi tanácsot adtak, 19 esetben teljesen irreleváns volt a panasz, 26 esetben az ügyfél közreműködése hiányában fejezték be az eljárást.
Az országos hatáskörű programot a Kézenfogva Alapítvány, a Szimbiózis Alapítvány, valamint az Autisták és Autisztikusok Országos Szövetsége indította tavaly januárban az Európai Unió PHARE ACCES Átmeneti programjának támogatásával. Egy helyi tarifával működő kék számon az egész ország területéről várják azoknak a jelentkezését, akik fogyatékosságuk miatt kerültek hátrányos helyzetbe.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink