hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kevesebb a főállású orvos az OMSZ-nál

Négy év alatt kétszázról 159-re csökkent az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) státuszban dolgozó orvosok létszáma, írja a 24.hu.

A 24.hu szerint mindez azokból az adatokból derült ki, amit kérdéseik után a szervezet a honlapjára is feltöltött.

Az orvosok számának változására azért voltak kíváncsiak, mert a KSH adatai szerint több ezer szakember hiányzik az egészségügyből. Ugyan 2016-ban 65 320 orvos szerepelt az országos nyilvántartásban, de csak 55,5 százalékuk, 37 598-an végez orvosi tevékenységet, sokan nyugdíjasok, szülési szabadságon vannak, vagy külföldre mentek. Ráadásul a szakemberek jelentős részét több kórházban vagy osztályon is foglalkoztatják, a statisztikai hivatal kutatása alapján ugyanis 37 ezer orvosra 41 541 betöltött állás jut. Így papíron rendben lehet az orvosi létszám.

A státuszok száma nem fejezi ki az orvosi munkakörben foglalkoztatott mentődolgozók állományának méretét, és annak a szükségletekkel arányos változását — válaszolta az OMSZ, megemlítve, hogy jelentős a részmunkaidőben foglalkoztatott orvosok száma. A 159 mentőorvosra vonatkozó létszámadat valójában jelenleg 342 fő rész- vagy teljes munkaidős, kivonuló, vagy adminisztratív mentőorvosi tevékenységét tartalmazza.

Mint írták: a személyi állományra vonatkozó adatokból nem lehet a mentési helyzetekre vonatkozó következtetéseket levonni, mert több orvos irányítási feladatokat vagy azokat is ellát. Szerettük volna megtudni, hogy a kivonuló szakemberek között hány orvos van az Országos Mentőszolgálatnál. Indoklásuk szerint számos orvosuk lát el rövidebb, hosszabb időszakban adminisztratív funkciója mellett kivonulói feladatokat, vagy fordítva.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink