hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Már nem csak hiányszakmákat hirdetnek a kórházak

Raktárost, villany-, és vízvezeték szerelőt is várnak az egyik fővárosi kórházba. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint mindenhol nagy a hiány, közli az ATV honlapja.

Orvosok és ápolók tucatjait keresik három kórházba is, miközben a többi intézménybe is azonnal alkalmaznának egészségügyi szakembereket – derül ki a Belügyminisztérium állásportáljának, a Kozigallas.hu-nak a böngészése során. Az álláshirdető portálon három intézménynél is megakad az érdeklődő tekintete, mivel oldalakon át hirdetik állásaikat. Az Uzsoki Utcai Kórházba 55 különféle pozícióba várják a jelentkezőket: raktárost, karbantartó szakmunkást, festőt, villanyszerelőt és vízvezeték szerelőt is keresnek. Persze, a meghirdetett állások nagy részében orvosokat és ápolókat várnak, a legkülönfélébb pozíciókba.

A budapesti intézményben már olyan területekre is várnak embereket (ráadásul rezidenseket), amelyek eddig – legalábbis a Magyar Nemzet Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által megismert információi alapján – nem számítanak hiányszakmáknak. Mint például az urológia, a szülészet-nőgyógyászat, vagy éppen a tüdőgyógyászat. Utóbbi területre további két szakorvost és szakorvos-jelöltet is keresnek. De szakápolókból is hiány van, többek között a sürgősségi, a sugárterápiás és a belgyógyászati osztályon is. Mint ahogyan ápolókból is több tucatot keresnek.

Az Uzsoki Utcai Kórháztól valamennyire elmarad a Zala Megyei Szent Rafael Kórház betöltetlen pozícióinak száma, de itt is csaknem 30 helyre várják a jelentkezőket. A mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézetbe is 29 pozíciót hirdettek meg. Mindenhol nagy a hiány, egyszerűen nincs elég ember, egy pályakezdőt pedig nem lehet rögtön olyan pozícióba betenni, ahonnan elmentek – ezt már a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke mondta a portál azon kérdésére, hogy mennyire szokványos, hogy egy kórház több tucat pozíciót hirdet meg.

Soós Adrianna elmondta: szakszervezeti szemmel az egyik legsúlyosabb következmény, hogy a legtöbb szakdolgozó és orvos több helyen kénytelen dolgozni, ami ugyan részben elfedheti a hiányt, de a betegekre nézve veszélyes lehet, mert a napi 12 óra munka totális kimerüléshez vezethet. A szakszervezeti vezető azt is elmondta: ugyan az orvosoknál mérséklődött az elvándorlók száma, ez azonban részben annak tudható be, hogy jelentős részük már elment, miközben a szakdolgozók közel sem mennek olyan tömegben külföldre, helyette inkább más területekre mennek át, például a kereskedelembe.

A teljes információ

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink