2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kettőből egyszer hamis gyógyszert hoz a postás

A közösségi médiát is egyre inkább felhasználják és különösen a fiatalokat célozzák meg a kábítószer-kereskedők és az illegális gyógyszerkereskedők - figyelmeztetett az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési szerve (INCB) kedden közzétett éves jelentésében.

Az illegális internetes "gyógyszertárak" egyre többször reklámozzák honlapjaikat a közösségi médiában. Így széles közönséghez jutnak el a veszélyes termékek, különösen a fiatalokhoz. Az árusítók a honlapjaik révén gyakran azt a hitet keltik a vásárlókban, hogy legálisan működnek. Az INCB rámutatott arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az illegálisan működő internetes gyógyszertárakból beszerezhető gyógyszereknek mintegy a fele hamisítvány.

Ezek az árusítók a termékeiket sokszor csempészet révén, postai úton juttatják el a vásárlókhoz. 2010-ben a postai ellenőrzés során elfogott gyógyszerküldemények mintegy fele, ötezer-ötszáz csomag tartalmazott illegális készítményt. A származási ország az esetek 58 százalékában India volt, de a készítmények gyakran érkeztek az Egyesült Államokból, Kínából és Lengyelországból is.

A kábítószer-használat és -terjesztés ördögi kört képez, számos más szociális problémát táplál, az erőszaktól a szervezett bűnözésen és a korrupción át a munkanélküliségig - figyelmeztet az ENSZ-hivatal. A jelentés szerint Nyugat- és Közép-Európában drámaian megnőtt és "ipari méreteket" ölt az illegális kannabisz-termesztés. A jelenség gyakran a szervezett bűnözéshez is kapcsolódik. Európa (az Egyesült Államok után) továbbra is a világ második legnagyobb kokain-felvevőpiaca. A szállítási útvonalak száma nőtt, egyre gyakrabban Észak-Afrikán keresztül jut be a kokain a kontinensre  - áll az INCB jelentésében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink