hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Rossz minőségűek a koleszterincsökkentőket áruló weboldalak

A Pharmacoepidemiology & Drug Safety-ben megjelent egyik tanulmány azt mutatja be, hogy nagyon sok olyan weblap van, amely egyébként csak receptre kapható sztatinokat árul közvetlenül a fogyasztóknak, és legtöbbjük igen rossz minőségű, nem tartalmaz megfelelő információkat a gyógyszer biztonságos használatára és mellékhatásaira nézve.

A vizsgálat során, amelyet David Brown, a Portsmouth-i Egyetem professzora vezetett, a fogyasztók internetes keresését szimulálták, és az így talált 184 weblapot elemezték. Az derült ki, hogy egy potenciális fogyasztó a világ szinte minden tájáról talál sztatinokat árusító weblapokat, azonban ezek minősége nem megfelelő – írja WorldPharmaNews.

A weblapok 92,4%-áról hiányozott az általános ellenjavallatok ismertetése, és 47,3%-ukról a kontraindikált gyógyszereké. Azok a fontos figyelmeztetések, amelyek a miopátia, a májbetegség, a hiperszenzitivitás és a pankreatitisz tüneteire hívják fel a figyelmet, a lapok 37, 48,4, 91,3, illetve 96,2%-án nem voltak megtalálhatók.

A legtöbb weblap teljesen rendszertelenül és hiányosan közölte az ismert mellékhatásokat; csak 7,1%-ukon voltak ezek az elvárható módon feltüntetve. A weblapoknak csak kétharmada (65,8%) próbálta meg a laikusok számára is érthető nyelven leírni legalább valamelyik mellékhatást.

Ahogyan Brown professzor összefoglalta: „A sztatinokat árusító weblapok nagyon kevés információt tartalmaznak e gyógyszerek biztonságosságáról, noha a sztatinok elvileg csak receptre kapható gyógyszerek. Nagyon veszélyes, ha egy laikus ilyen módon próbálja kezelni magát anélkül, hogy tanácsot kérne egy egészségügyi szakembertől, aki eligazítaná, hogy miként kell ezeket a gyógyszereket biztonságosan használni.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés