hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Illegális HIV-gyorstesztek

Egyre több helyen kapható Magyarországon önellenőrzésre szolgáló HIV-gyorsteszt, noha a termékek közforgalmú értékesítése jogszerűtlen. Ezért az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy otthoni használatra senki ne vásároljon ilyen tesztet, inkább kérjen laboratóriumi vizsgálatot.

Internetes oldalakon, sőt már szexboltokban is kínálnak önellenőrzésre szolgáló HIV-tesztet, amelyek – állítólag – egy csepp vérből kimutatják a fertőzést. Az árak, terméktől függően, néhány ezer és húszezer forint között változnak. A világháló közösségi fórumain is egyre több az olyan bejegyzés, amely a gyorstesztek használatára buzdít.

Ezeket a termékeket azonban nem lehet jogszerűen közforgalomban értékesíteni. A jelenségre az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatal (EEKH) is felfigyelt, s közölte: önellenőrzésre alkalmas HIV-tesztek közforgalmú értékesítése hazánkban a jogszabályok alapján nemcsak illegális, hanem egészségügyi szempontból is kockázatos. A rendelet csupán azt teszi lehetővé, hogy intézeti gyógyszertárban forgalmazzanak ilyen termékeket, de azt is kizárólag kórházi felhasználásra.

Az EEKH szakemberei azt tanácsolják, hogy aki ellenőriztetni szeretné magát, válassza inkább a laboratóriumi teszteket, mivel azok minősége megbízhatóbb, és az értékelésben részt vevő személyzet képzettsége csökkenti a hibák lehetőségét. 

Szlávik János, a Szent István Kórház főorvosa szerint minden gyorstesztnek van tévedési valószínűsége, a legkorszerűbbeknél 1-2 százalék, akkor, ha ezeket jól képzett laboros végzi. Egy laikus kezében azonban a tévedés lehetséges aránya a többszörösére nőhet.

Hazánkban még mindig alacsonynak mondható a fertőzöttek száma, de tavaly 180 HIV-pozitív esetet diagnosztizáltak, ami 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Igaz, a szűrővizsgálatok száma is emelkedett. A szakemberek szerint aggasztó jelenség, hogy az érintettek egyre fiatalabbak, a 2010-ben kiszűrteknek például 80 százaléka huszonéves.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés