hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Kormány elé kerül a nemzeti drogstratégia

Úgy rendelhető a drog, mint a pizza

Rövidesen a kormány elé kerül a nemzeti drogstratégia – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága; az új, már nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tartalmazó úgynevezett C-lista márciustól lesz hatályos.

Téglásy Kristóf, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) levezető elnöke 2010 decemberében jelentette be, hogy a kormány új stratégia megalkotására készül, mert a 2009-ben elfogadottat nem tartja vállalhatónak. Az új stratégia elkészítését a Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) vezetőjének irányításával felállt tíztagú szakmai munkacsoportra bízták; a testülethez csatlakozott Buda Béla pszichiáter professzor is.

A Nefmi tavaly augusztusban közölte, hogy elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete, amelyet a drogstrategia.hu weboldalon bárki megtekinthetett. Nyár végén pedig elindult a stratégia tervezetének széles körű egyeztetése is.

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság a 40 oldalas dokumentum közzétételekor azt hangsúlyozta: a stratégia a fiatalok testi és lelki egészségfejlesztésére, a családok megerősítésére, a közösségek megtartó és formáló erejére koncentrálva kívánja erősíteni a megelőzést, de nem feledkezik meg a kábítószerfüggőkről sem.

A dokumentumból az is kiderül, hogy jogszabályban tiltanák meg a függőséget okozó szerek bármilyen formában történő reklámozását és népszerűsítését, továbbá fokozottan ellenőriznék a kábítószer-fogyasztást kedvező színben feltüntető internetes tartalmakat.

Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek az államtitkárság hétfői közlésére úgy reagált: egyfelől "jól hangzik", hogy a stratégia rövidesen a kormány elé kerül, másfelől viszont nem érti, mire kell várni, miért nem lehetett azt már tavaly év végén "beszúrni" a törvényalkotási munkába. Véleménye szerint "abból nem lett volna politikai vihar, csak haszon". Mint hangsúlyozta: jelenleg az interneten oly könnyedén lehet házhoz rendelni a tudatmódosító szereket, mint a pizzát. Az internetes kereskedelem visszaszorítását segíti majd az úgynevezett C-lista, amelynek az a lényege, hogy nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tiltja be – fejtette ki Zacher Gábor.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink