hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

„Kéri az OGYI, hogy minden esetben jelentsék”

– Komoly tájékoztató munkára lesz szükség, hogy a betegek, az orvosok és a patikusok valóban megértsék, kinek mi a dolga, és az új szabályozás miként segíti a biztonságos gyógyszer­alkalmazást – idézi a Népszabadság dr. Stankovics Líviát, a Sanofi termékbiztonsággal foglalkozó (farmakovigilancia) igazgatóját.

A lap az idén júliusban hatályba lépő EU-rendeletből idéz fel néhány új,  kockázatokat csökkentő gyógyszerpiaci szabályt.

– Az Európai Unió 2007-es felmérése szerint ugyanis a farmakovigilancia nem megfelelő működése évente közel kétszázezer ember haláláért felelős a tagállamokban – emlékeztet a Sanofi igazgatója.

2013-tól az orvosok és a betegek előtt is megnyitják az EU farmakovigilancia-adatbázisát, amely a különféle hatóanyagok kockázatait összesíti (ehhez ma még csak a hatóságok férnek hozzá). Itt lesznek olvashatók azok a hatósági értékelő jelentések is, amelyek akkor készülnek, ha egy terméknél gyógyszer-biztonságossági aggályok merülnek fel.

– Az orvosoknak minden eszközzel azt próbáljuk átadni, hogy kérdezzék bátran a betegeket a mellékhatásokról, és jelentsék a tapasztalataikat az egészségügyi hatóságnak – mondja dr. Stankovics Lívia. „Oktatni” a betegeket is kell, hiszen a gyógyszerbiztonsághoz ugyanúgy hozzátartozik, hogy a készítményeket megfelelően szedjék, és ha mellékhatást észlelnek, maguktól jelezzék ezt az orvosnak vagy a gyógyszerésznek.

Haladást már eddig is hozott az elmúlt évek összefogása e területen. Míg 2001-ben száznál is kevesebb mellékhatás-bejelentés érkezett orvosoktól és betegektől az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI), tíz évvel később, 2011-ben a bejelentések száma már megközelítette az 1200-at.

Az egészségügyi szakemberek jogszabályban előírt kötelessége a tudomásukra jutó, a gyógyszer használatával összefüggésbe hozható mellékhatások jelentése az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI). A mellékhatások bejelentésére – az egészségügyi szakembereken kívül – lehetőségük van a betegeknek és/vagy a hozzátartozóiknak is. A mellékhatás-bejelentés továbbra is elsődleges eszköze annak, hogy az egészségügyi hatóság információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól – és szükség esetén olyan intézkedéseket hozzon, amelyek segítségével fenntartható a gyógyszer használatának biztonságossága. Ezért kéri az OGYI, hogy minden esetben jelentsék a tudomásukra jutó vagy az általunk tapasztalt mellékhatások gyanújátolvasható a nol.hu-n.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink