hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Kényszernyugdíj, nyugdíjvesztés: kifáradtak az érdekvédők

Az ombudsman és az esélyegyenlőségi hivatal közbenjárását kéri a kényszernyugdíjazás ügyében a Semmelweis Egyetem Közalkalmazotti Tanácsa – írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet, hogy Szabó Máté ombudsman december 22-én, a nyugdíjtörvény módosításakor egyszer már kérte a köztársasági elnöktől: ne írja alá azt a salátatörvényt, amely egyebek mellett a „nyugdíj vagy munka”-szabályt tartalmazta. Ennek ellenére a Semmelweis Egyetem közalkalmazotti tanácsának elnöke makacsul hisz a jogorvoslat lehetőségében. Ugyanakkor a többi érdekvédő szervezet mintha belefáradt volna a küzdelembe.

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) és a Magyar Kórházszövetség vezetője is azt mondta: egyelőre várakozó állásponton van. Bélteczki János, a MOSZ elnöke szerint ők azért, mert egyelőre a jogászaikat is megosztja a kormányzati intézkedés. A MOSZ és a társszervezetek vezetői közötti egyeztetéseken sokféle ötlet előjött, de egyik sem bizonyult elég jónak. „Kerestük a nemzetközi szervezetekkel is a kapcsolatot, tanácsot kértünk a helyzet orvoslására, de náluk értetlenségbe ütköztünk” – mondja Bélteczki János. A visegrádi országokban ugyanis senki nem dolgozhat nyugdíj mellett. Így ők nem is értik, mi a magyar probléma.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő szerint ők már eleget kiabáltak, most várnak, hogy mi leszolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink