hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kényszernyugdíj: „a Semmelweis Egyetem is megtett bizonyos lépéseket”

A Semmelweis Egyetem Közalkalmazotti Tanácsának ülésén a gazdasági kérdések mellett a kényszernyugdíjazásról is beszélt a rektor – írja az egyetem honlapja.

A jogszabály kimondja – amlékeztetett a rektor egy kérdésre válaszolva –, hogy Magyarországon közalkalmazotti jogviszonyban bért és nyugdíjat egyidejűleg nem lehet felvenni. A változásokat államtitkári utasítások egészítették ki, melyek következményeként a felsőoktatási intézmények, így a Semmelweis Egyetem is megtett bizonyos lépéseket – mondta Szél Ágoston.

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjas korú dolgozók kaptak egy tájékoztatót az új jogszabályi helyzetről, illetve előzetesen azt a kérdést is feltették nekik írásban, hogy ha választaniuk kellene a munkavégzés folytatása és a nyugdíj között, akkor melyik mellett döntenének.
A rektor úgy fogalmazott: ez akár egy előzetes felmérésnek is tekinthető, amely reményei szerint a törvényalkotóknak is megmutatja, hogy milyen komoly következményekkel járna az egyetemek szempontjából, ha a nyugdíjas közalkalmazottak által meghozott döntést végre kellene hajtani. Mint mondta, attól tart, hogy például az oktatásban katasztrofális helyzet alakulna ki, ha a nyugdíjas oktatók nem tanítanának tovább, hanem inkább a nyugdíjat választanák  - olvasható az egyetem honlapján.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink