hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Kell egy etikai zsinórmérték

Néhány etikátlanul viselkedő gyógyszercég és orvos miatt igencsak megingott az utóbbi években a betegek és általában a közvélemény bizalma a medicinagyártók és a gyógyszert rendelők iránt. Megítélésük világszerte mélypontra jutott. Olaszországban néhány éve csaknem négyezer orvost és 350 gyógyszergyári képviselőt hallgatott ki a rendőrség egy korrupciógyanús ügyben; Magyarországon jelenleg zajlik egy hasonló eljárás; az Egyesült Államokban az orvosoknak nyilatkozniuk kell arról, van-e, és ha igen, milyen jellegű kapcsolatuk a gyógyszercégekkel. Mint a hazai gyártók és orvosszervezetek közös konferenciáján a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke, prof. dr. Dux László fogalmazott, bizonyos viselkedésmódok akár a Büntető törvénykönyv egyes passzusaiba – vesztegetés, befolyással üzérkedés – ütközőnek is minősíthetők.
  A negatív megítélésen azonban lehet és kell is változtatni, hiszen a tisztességesen dolgozók munkáját is beárnyékolják azok, akik termékeik forgalmának növelése, illetve az anyagi haszonszerzés érdekében megengedhetetlen módszereket alkalmaznak – ezt maguk a gyógyszergyártók is felismerték. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke megfogalmazása szerint ideje belátni: nem elég etikusan viselkedni, annak is kell látszani. És nem elég etikusnak látszani, úgy is kell viselkedni. Orbán István, a Magyarországi Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke pedig lapunknak adott interjújában azt mondta: „a szakmának magának kell kivetnie soraiból azokat, akik vétenek a közös normák ellen”.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HAIMAN ÉVA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés