hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kell? Nem kell? (Frissítve!)

A masszőrök még mindig nem tudják, hogy be kell-e szerezniük online kasszákat, vagy elegendő egy kasszának megfelelő online számlázóprogram, írja a Magyar Nemzet alapján az Index.

A Masszőrök Egyesületének elnöke a lapnak arról beszélt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) azt a tájékoztatást kapták, hogy be kell szerezni a kasszát, viszont a hivatal honlapján az olvasható, hogy elég a számlázóprogram is. Az sem egyértelmű, hogy milyen büntetésre számítson az, aki nem szerzi be a kasszát. Emiatt egyébként sok masszőr már beszerezte a készüléket a biztonság kedvéért, írja az Index..

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) becslése szerint január 1-től mintegy 20 ezer vállalkozással bővül az online pénztárgépet használók köre, a kötelezettek több mint fele már igényelte a  a kassza üzembe helyezéséhez szükséges kódot. Január 1-től 10 új tevékenységi körben, egyebek mellett a plasztikai sebészeknek, taxisoknak, pénzváltóknak, fitnesz termeknek, illetve különböző fizikai közérzetet javító szolgáltatóknak (például: szoláriumok) kell online pénztárgépet használniuk.

Frissítés

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint az érintettek jelentős többségének már van üzembehelyezési kódja. A taxis-, a gépjármű-javítási, a karbantartási tevékenységet végzők, valamint a masszőrök, a fogyasztó- és karcsúsítószalonok már több mint 12 ezer pénztárgépre kaptak kódot, amely a támogatás igényléséhez is szükséges. Mintegy 130 kassza beüzemeléséhez szükséges kérelem érkezett a plasztikai sebészektől, illetve a diszkót- tánctermet működtetőktől. A textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzők közül hétfőig csaknem száz vállalkozás kapott kódot.

A nemzetgazdasági tárca a tájékoztatásban ismét figyelmeztetett arra, hogy jövő szombaton lejár a határidő, így aki 50 ezer forinttal olcsóbban szeretne pénztárgépet venni, most mindenképpen nyújtsa be a támogatás igénybevételéhez szükséges nyomtatványt. Az érintettek tíz pénztárgéptípusból választhatnak.

Az NGM jelezte: a jogszabály alapján választhatják a vállalkozások azt is, hogy bevételeikről minden esetben számlát állítanak ki. Ekkor nem kell pénztárgépet beszerezni, de számolni kell a havi adatszolgáltatási kötelezettséggel, illetve azzal, hogy a nyugtaadási kötelezettség teljesítését esetükben a hagyományos módszerrel, próbavásárlással fogja ellenőrizni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az érintettekkel egyeztető revizorok beszámolója szerint a masszőrök közül sokan ezt a módszert választják - derül ki a közleményből.

(forrás: Index, Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink