hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kasszát fúr a jó doki? Megterhelő a háziorvosok ösztönzése

Harmadával megnőttek a laborra háruló költségek a marcali kórházban, amióta bevezették a háziorvosok új ösztönzőrendszerét - írja a Somogyi Hírlap. Az alapellátók lelkiismeretességét nem sokáig bírja a laborkassza.

Két és félszeresére, havi 250 millió forintra emelkedett a háziorvosokat ösztönző keret áprilisban. Első alkalommal szeptemberben kapnak pénzt ebből a praxisok. Praxisonként 120-150 ezer forintra számíthatnak, tájékoztatott Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási főosztályvezető helyettese egy kaposvári kamarai fórumon nemrégiben.

Különféle indikátorok alapján mérik a háziorvosok munkáját. Elsősorban azt figyelik, mekkora figyelmet szentelnek a betegségek megelőzésének, a rendszeres kontrolloknak. Egyebek között az influenza elleni védőoltásban részesült 65 év felettiek arányát, a szervezett emlőszűrésen részt vett 45-65 éves nők számát, a magas vérnyomással és cukorbetegséggel kezelésben részesültek arányát, az antibiotikumos kezelési gyakoriságot vizsgálják, s a kórházi szakellátásba tovább küldött betegek arányát.

Antal Gabriella főorvos, a marcali kórház főigazgatója több fórumon jelezte, üdvözlendő, hogy a betegellátást az alapellátásban erősíti-ösztönzi a finanszírozás, de ez az összefüggés fenntarthatatlanná teszi a kórházi laborokat.

Harminc százalékkal nőtt a laborköltség az elmúlt hónapokban – mondta Antal Gabriella, – a finanszírozás pont/forintértéke pedig soha nem látott mélypontja jutott. Az 1,50 forintos havi érték a lebegtetett, túlteljesítéssel fordítottan arányos, felülről zárt kassza miatt júniusban 19 fillér volt egy pont. Egyharmadrészt kapjuk a magasabb finanszírozást, s kétharmadrészt a lebegtetett pontértéket.

A főigazgató azt is hozzátette, a laborköltséget hosszútávú trendek is növelik, így például a prevenciós munka fejlesztése vagy éppen az egyre magasabb átlagéletkor, a népesség elöregedése. Nem titkolta azonban azt a tapasztalatát sem, hogy a háziorvosok kényelmi – s kétségkívül a betegek számára sem hátrányos – szempont alapján ritkán kérnek célzott laborvizsgálatot. Ha már beutalót írnak, nézzen meg mindent a labor, ahol a háziorvosi beutalót természetesen nem írhatják felül.

A vizsgálatok között van néhány kiemelkedően drága, mint például a cukorbetegek évi négyszeri hemoglobin A1c-vizsgálata. Ez a 8. számú indikátor. Az OEP nem a háziorvosi adatokból dolgozik, hanem a járó- és fekvőbeteg-ellátásból, a labor- és a patikai jelentésekből figyeli, a beteg megjelent-e az elmúlt 12 hónap során hemoglobin A1c meghatározáson, és ebben az időszakban váltott-e ki A10 ATC kódú gyógyszert.

A teljes cikk a Somogyi Hírlap oldalán olvasható.

hirdetés

Könyveink