hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Jóri: ki kell adni a fekvőbeteg-ellátó intézmények adósságának adatait

Jóri András adatvédelmi biztos szerint nyilvánosak az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények adósságállományára vonatkozó adatok, így nem tarthatók vissza a számok sem azok döntés-előkészítő jellegére, sem pedig az adatvédelmi törvényre való hivatkozással.

Az ombudsman közleményében utalt arra: korábban egy országgyűlési képviselő fordult hozzá, mert közérdekű adatra vonatkozó kérését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem teljesítette. A képviselő az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények adósságállományára vonatkozó adatokat kívánta megismerni, ám kérését a minisztérium elutasította, arra hivatkozva: az egyes intézmények adósságának összegei adatvédelmi okokból nem adhatók ki, illetve döntés-előkészítő adatoknak minősülnek.

Az adatvédelmi biztos azonban megállapította: nem állja meg a helyét ez az álláspont; az adósság a kórház (vagy fenntartója) mint jogi személy adata, e körben a személyes adatok védelmére nem lehet hivatkozni. Álláspontja szerint nem megalapozott az adatok döntés megalapozását szolgáló jellegére való hivatkozás sem. 

Rámutatott arra: az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények adósságállományára vonatkozó adatok mint állami feladatot ellátó szerv kezelésében levő adatok az adatvédelmi törvény értelmében közérdekűnek minősülnek, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak így kötelessége minden, ezek megismerésére benyújtott igényt teljesíteni, függetlenül attól, hogy azt országgyűlési képviselő vagy magánszemély nyújtja be.

Jóri András levélben kérte a miniszter intézkedését az ügyben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink