hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Jogvédők cáfolják Szócskát, nem engedik "lezárni a témát"

Női jogvédő szervezetek szerint az abortusztablettáról nincs szakmai vita, a készítmény bevezetését az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékes szakmai tanácsadó testülete, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is azért támogatta, mivel azt biztonságosnak és hatékonynak tartják – idézi az MTI több nőjogi szervezet közös közleményét.

A Patent Egyesület, a "Női Érdek" Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Jól-Lét Alapítvány az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében azt írta: értetlenül állnak a minisztérium azon kijelentése előtt, miszerint szakmai vita övezné az úgynevezett abortusztabletta egészségi kockázatait és hosszú távú mellékhatásait.

"A nemzetközi szakmai szervezetek közt egész biztosan nincsen szó szakmai vitáról, ugyanis széles körű szakmai konszenzus övezi a gyógyszeres terhességmegszakítás létjogosultságát" - idézték Spronz Júliát, a Patent Egyesület munkatársát, aki szerint a szülész-nőgyógyász szakma véleménye Magyarországon is egységes ebben a kérdésben.

A civil szervezetek attól tartanak, hogy az abortusztablettával kapcsolatos "politikai diskurzus" teret enged olyan szakmai tévhitek terjesztésének, amelyek megakadályozzák az érintettek számára a tényszerű, tudományosan alátámasztott információk alapján történő tájékozódást. Mint kiemelték, a nyugati példa azt mutatja, hogy a gyógyszeres abortusz lehetőségének bevezetésével nem jár együtt az abortuszok számának növekedése. A civilek szerint Magyarországon is azt kellene célul kitűzni, hogy a nők számára az egyik legkevésbé veszélyes módszert tegyék elérhetővé.

A női jogvédők szerint is örvendetes, hogy az abortuszok száma évről évre csökken. Ugyanakkor hozzátették, ahhoz, hogy "ez a tendencia tovább folytatódjék, elsősorban a fogamzásgátló szerek és eszközök állami támogatására lenne szükség, mely lehetővé teszi a társadalom széles rétegei számára a nem kívánt terhességek megelőzését".

A Magyar Nemzet múlt szombati számában írt arról, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így belföldön is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra. Szócska Miklós hétfőn a parlamentben - Nagy Kálmán (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszul - azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, a beszerzés és az OEP-engedélyezés egyelőre nyitott kérdés. Az egészségügyi államtitkárság hétfő délutáni közleményében még nagyrészt az államtitkár által korábban a parlamentben elmondottakat erősítette meg. Mint írták, az abortusszal kapcsolatos magyarországi szabályozás továbbra sem változik, az úgynevezett abortusztabletta regisztrációja az uniós tagállamok számára kötelezettség volt, az engedélyezési folyamat még nem zárult le. Hétfőn este viszont Szócska Miklós kijelentette a Hír TV Rájátszás című műsorában, a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni. Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel szeretné lezárni ezt a témát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink