hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Jogellenes volt a székesfehérvári kórház főigazgatójának kirúgása (Frissítve a kórház és az Emmi közleményével)

28 millió forintot ítéltek meg dr. Csernavölgyi Istvánnak, a Fejér megyei kórház jogellenesen menesztett főigazgatójának, írja a Telex.

A Győri Ítélőtábla összesen 28 millió forintot ítélt meg dr. Csernavölgyi Istvánnak, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 2020. április 9-én jogellenesen menesztett főigazgatójának. A kórházvezetőnek azért kellett távoznia, mert a Covid-járvány első hullámában intézménye megcsúszott az elhunytakra vonatkozó adatszolgáltatással. Az orvosszakma joggal gondolhatta akkor úgy, hogy Csernavölgyi esetével figyelmeztetik a többi kórházigazgatót: a parancs az parancs.

Már első fokon is Csernavölgyi nyert: az ügyében eljáró Tatabányai Törvényszék szintén kimondta felmondásának jogellenességét, és ezért 24 millió forint elmaradt munkabért, illetve annak kamatait ítélte oda a volt kórházigazgatónak. Az intézményvezető ugyanakkor sérelemdíjat is követelt (harminc millió forintot, szintén kamatostul), azt első fokon nem ítélték meg, így fellebbezett. Másodfokon már nem harminc, hanem 10 millió forint szerepelt a beadványában. A Győri Ítélőtábla kedden hozta meg a végleges döntést – írja a Telex.

(...)

A kórház (ebben a perben az intézményt pereli a volt főigazgató) fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, a másodfokú tárgyalás ugyanakkor a jogi képviselőjük jelenléte nélkül zajlott. Eljött viszont az ülésre Csernavölgyi István. A kórház arra hivatkozott még első fokon, hogy a volt főigazgató nem szenvedett sérelmet, sőt: a közvélemény szemében pozitív szereplője ennek a történetnek, a minisztériumi közleményt, illetve a Kásler-féle nyilatkozatot pedig nem kellene a kórházénak tekinteni. Csernavölgyi ügyvédje az ellenkezőjét gondolja. Ha az orvosszakma tudta is, hogy az igazgató nem vétett szakmai hibát, a közvélemény a közleményekre építő hírekből joggal gondolhatta ezt. A minisztériumi és miniszteri nyilatkozat „objektív alkalmas volt arra, hogy a felperes rossz hírét keltse”.

Csernavölgyi is megszólalt, hangsúlyozva, hogy „ez az ügy nem a pénzről szól”.

Az igazságomat keresem, tartozom ezzel a családomnak, a barátaimnak, és azoknak a volt kollégáimnak, akik ott álltak, amikor el kellett hagynom a kórházat. A helyet, ahol évtizedek óta dolgoztam. Reggel még gyógyítottam, este már kikerültem az utcára.

A főigazgató hamis állításnak minősítette a minisztériumi közleményt és a miniszteri nyilatkozatot is, ráadásul – mondta szintén a tárgyalóteremben – ezt követően mindent megtettek, hogy szakhatósági vizsgálatokkal alá tudják támasztani ezeket az igaztalan állításokat. Vizsgálatot zúdítottak a kórházra, érdeklődtek a kollégái és a barátai körében róla, ráadásul még meg is fenyegették, hogy ha nem áll el a keresetétől, további eljárást indítanak a környezete ellen. „De azt mondtam, hogy nem, nem vonom vissza.” Az orvos állítja, semmit nem találtak a szakhatóságok, ami alátámasztotta volna a szakmai hiányosságokat. „Ez a kórház a Covid-járvány elején az országos intézkedéseket megelőzve reagált a helyzetre, több megye helyett feleltünk meg az elvárásoknak.”

Végül köszönetet mondott az egykori kollégáinak, és beszélt arról a kórháztörténeti könyvről is, amelynek az előszavát végül megírta, de a kórházvezetés már nem adta át neki, elmehetett volna a portára átvenni. „Üzenem ugyanakkor, hogy nem törtem össze, van családom, vannak barátaim és van állásom, de ezt nem annak köszönhetem, aki a hajtóhadjáratot elindította ellenem.”

Csernavölgyi doktor most Budapesten a magánegészségügyben dolgozik, az állami szférában nem tudott elhelyezkedni. Napi 150 kilométert ingázik, angolul tanul, reggel indul, este ér haza. A bíróság jogerősen is megítélte neki a 24 millió forintot „távolléti díj” címén, s emellett még 4 millió forint sérelemdíjat is. A miniszteri-minisztériumi nyilatkozatok ugyanis alkalmasak voltak dr. Csernavölgyi István jó hírnevének megsértésére, s egyéb hátrányok is érték, érik nap mint nap.

„Győztünk” – ennyit mondott a tárgyalóteremből kilépve a volt főigazgató.

Frissítés 2022. 02. 16.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház mint alperes, a másodfokú ítélettel kapcsolatban a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel dr. Csernavölgyi István volt főigazgató menesztésének ügyében – közölte lapunkkal az intézmény.

Frissítés 2022.02.17.

Az Emmi február 17-én lapunkhoz az alábbi közleményt juttatta el:

A sajtóban félinformációk és csúsztatások jelentek meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a volt főigazgató között kialakult peres eljárás ügyében. A peres felek a kórház és a volt főigazgató. Ez ismeretes azok előtt az újságírók előtt, akik egy munkajogi pert politikai célokra használnak. A Győri Ítélőtábla a felmondást formai okból, az indoklás nem kellő részletezettsége miatt bírálta. Az érintett kórház bejelentette, hogy a döntés ellen a Kúriához fordul.

 

 

hirdetés

Könyveink