hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Jobban gyógyul a test, ha a lélekkel is törődnek

Rövidebb a kezelés ideje és kevesebb gyógyszerre van szüksége azoknak a kritikus állapotú betegeknek, akik már az intenzív osztályon részesülnek szuggesztív kommunikációs vagy hipnózisos kezelésben - mondta el Varga Katalin Szegeden.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatóhelyettese az Elme Mater rendezvénysorozat keretében tartott előadásán kifejtette: a módszerek jó hatásfokkal használhatók, de szét kell őket választani. A kritikus állapotú betegeknek nincs szükségük hipnózisra, ők már egy módosult tudatállapotban vannak, amelynek során sokkal nyitottabbak, fogékonyabbak a kommunikáció formáira. Irányulhat ez kifejezetten feléjük, de a környezetben lezajló folyamatokat, az őket körülvevő világot is érzékelik, legyen az jó vagy rossz dolog. Ezért a szuggesztív kommunikáció során minden felületen arra kell törekedni, hogy az a gyógyulást segítse. Pozitív, a betegséget legyőző, a beteget mindenképpen a gyógyulásba aktívan bevonó kontaktusokra van szükség, ennek során nagyon fontos például a páciens tájékoztatása a különböző őt érő impulzusokról. Ezzel együtt lehetséges, hogy formálisan kell hipnotizálni, ha például alvásproblémái is vannak a betegnek.

A szakember elmondta: két intézményben, a fővárosi Kútvölgyi- és a Dél-pesti Kórház intenzív osztályán végeztek vizsgálatot. Ennek során a betegségek típusa és a páciensek életkora is teljesen változó volt. A részvevőket két csoportba sorolták, ennek alapján voltak, akik a szuggesztív kommunikációs programba kerültek és voltak, akik a hagyományos kezelésben részesültek. Kiderült, hogy azok a betegek, akiknek a lelkét is "gyógyították" - ez napi húszperces foglalkozást jelentett - átlagosan négy és fél nappal kevesebbet töltöttek az intenzív osztályon, mint a másik csoport tagjai. Ennek következtében kevesebb gyógyszert és eszközt kellett felhasználni a kezelésük során. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden beteg meggyógyul, de összességében sok ember élete - és az intenzív osztályon eltöltött élet minősége -javul - tette hozzá az orvos.
A módszert a fővárosban a SASOK már ismerik - mondta el Varga Katalin. A név a "Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés" kezdőbetűiből adódik. A tanulmányok során olyan szuggesztiós technikákkal ismertetik meg a résztvevőket, amelyek a szomatikus gyógyítás mindennapjaiba beépíthetőek. A Magyar Hipnózis Egyesület és a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika közös szervezésében működő akkreditált képzést számos szakma képviselője végezte már el, köztük orvosok, pszichológusok, nővérek, ápolók, gyógytornászok, szülésznők, dietetikusok, védőnők és mentálhigiénikusok.
A módszer a nemzetközi gyógyításban sem ismeretlen. Az egyik megállapítás szerint, ha a mentőápolók a mentés megkezdésekor egy körülbelül egy percig tartó szuggesztív szöveget mondanak a sérültnek, nyugodt hangon, lehetőleg közvetlenül a páciens fülébe (akár eszméletlen páciens esetén is), a kontrollcsoporthoz képest a kórházba szállítás közben magasabb túlélési arány jelentkezik, valamint mindez rövidebb kórházi tartózkodást és gyorsabb gyógyulást hoz. Mások azt vallják, hogy ha legalább egy ember van, aki továbbra is élőnek tekintve beszél, kommunikál a kómás beteggel, megnöveli annak életesélyeit.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés