2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Jó ötlet a nyári olimpia Brazíliában?

A sportrendezvény újabb lendületet adhat a zika-vírus terjedésének – adja hírül az ATV.

A Zika-vírus sokkal veszélyesebb, mint korábban gondolták, ismerték el amerikai szakértők, miután a legfrissebb kutatások szerint a fertőzést terjesztő szúnyogfaj az USA több mint harminc tagállamában megtalálható. A Brazíliában terjedő fertőzés csak újabb lendületet kaphat a nyári olimpiai játékok alatt – olvasható az ATV internetes oldalán.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi tisztviselők szerint legalább harminc USA-tagállamban jelen lehetnek azok a szúnyogok, melyek a magzati korban kóros kisfejűséget okozó fertőzést terjesztik. Sőt, becslések szerint Puerto Ricóban akár több százezer fertőzés lappanghat – derül ki a cikkből.

A vírus fenyegetésére jellemző, hogy hétfőn a Fehér Házban beszámolót tartott az amerikai Járványügyi Központ (CDC), amely arra sürgeti a republikánus többségű Kongresszust, hogy fogadja el a központ által javasolt 1,9 milliárd dolláros rendkívüli költségvetést, amelyből az Egyesült Államok – ahogy azt az Obama-adminisztráció is kérte – fel tudna készülni a fertőzés elleni közdelemre.

Bármit is vizsgálunk ezzel a vírussal kapcsolatban, ijesztőbb annál, mint amire előzetesen számítottunk” – közölte dr. Anne Schuchat, az amerikai CDC igazgatóhelyettese.
„És ugyan maximálisan bízunk benne, hogy nem fog helyben elterjedni a járvány az Egyesült Államok szárazföldi területein, mindenképpen fel kell rá készítenünk a tagállamokat” – fogalmazott az orvos.

A Fehér Ház múlt héten közölte, hogy a rendkívüli költségvetés elfogadásának hiányában 589 millió dollárt fordít a Zika elleni küzdelemre – ennek egy részét abból az alapból finanszírozva, amit a Kongresszus az ebola elleni harcra különített el.
A CDC attól tart, hogy a Zika az időjárás melegedésével felütheti a fejét az USA-ban is.

Egy másik amerikai egészségügyi tisztviselő, Dr. Anthony Fauci a Kongresszus támogatásának a hiányában attól tart, hogy a malária, tuberkulózis és influenza-kutatásoktól kell elvonni a pénzt. „Nem rendelkezem az eszközökkel, amikre szükségem lenne” – panaszkodott. Hozzátette: bízik benne, hogy nem jutnak el arra a szintre, amikor kifogynak a pénzből, de ha erre sor kerülne, más területeken kezdenek el pénzekre vadászni, ami végső soron egyéb fontos területen okozna súlyos károkat.

A cikk az ATV honlapján folytatódik.

 

(forrás: atv.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink