2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés
hirdetés

Baktériummal beoltott szúnyogokkal állítanák meg a zikalázat

A zikaláz és a dengueláz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a zikalázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.

hirdetés

A vietnami egészségügyi hatóságok hétfői jelentése szerint a Wolbachia-baktérium képes blokkolni a Zika-vírust, és megakadályozni, hogy a baktériummal fertőzött egyiptomi csípőszúnyog csípésével a vírus emberre terjedjen tovább.

Leginkább az egyiptomi csípőszúnyogok a felelősek a dengueláz és a Zika-vírus terjesztéséért. Ezekben a szúnyogokban azonban a természetben nem fordul elő a Wolbachia-baktérium.

A vietnami Thnanhnien hírportál (www.thanhniennews.com) szerint vietnami tudósok először 2013 áprilisában szállítottak az ország középső részébe, a Tri Nguyen-szigetre nyolcezer szúnyoglárvát, amelyeket előzőleg Wolbachia-baktériummal oltottak be. A lárvákat nyolcszáz családnak adták át további tenyésztésre.

Három hónap után a sziget egyiptomi csípőszúnyog-állományának 70-80 százaléka már hordozta a baktériumot, mondta el a vietnami higiéniai és járványügyi intézet igazgatóhelyettese, Tran Nhu Duong. Az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette vírus felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, a várandós nők magzatainál viszont kisfejűséget idézhet elő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén nyilvánította nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek a zikaláz kitörését.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A metasztatizáló kolorektális daganattal küzdő betegek trifluridin+tipiracil-kezelése jobb adherencia mutatókkal írható le, mint a regorafenib-kezelés.