hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Jelentés az útról

Hárman voltunk orvosok a Nyugati pályaudvar tranzitzónájában péntek este, amikor kérték: egyikünk csatlakozzon az M1 mentén gyalogló migránsok mellé – kezdődik az Indexen Scheiber Dóra gyermekorvos beszámolója.

A Zsámbékig tartó út tapasztalatait összegző írás végén arra is kitér, hogy az önkéntes orvosok kiégtek, kimerültek. „Nem vagyunk katasztrófavédelemben, mentésben, traumatológiában jártasak, hogy ezekkel az egészségügyi értelemben általában nem is vészes, de tömegét tekintve mégis súlyosnak mondható jelenségekkel találkozzunk.

Az előző nap, az érintettek magas száma miatt, önmagában elég volt, hogy önmagamon a deperszonalizáció tüneteit észrevegyem. Ez saját enyhe, fiziológiásnak mondható, de mégis egyértelmű jelképes poszttraumás stresszem része, amit felismerve, tudatosan igyekszem két nap alatt kipihenni.

Az elidegenedésre, a személyek helyett már csak arctalan tömeget érzékelő tudatállapotra a menekültekkel folyamatosan kapcsolatban lévő katasztrófavédelmi, rendőri és katonai szervek figyelmét fel kellene hívni, nehogy a stressz következményei mindkét oldalon atrocitások formájában jelenjenek meg” – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink