hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Itt veszélyes gyereknek lenni!

Amellett, hogy az agárdi kisgyermek különös tragédiája most joggal kelt meghökkenést a nyilvánosságban, egy felmérés okot adna az általános elborzadásra is.

Az Unicef Magyar Bizottságának legfrissebb, 2012-ben végzett kutatása szerint a magyar gyermekek körében 2009-hez képest nőtt a jóllétükben veszélyeztetettek aránya – idézte fel cikkében a Privátbankár.hu. Jelenleg minden második gyermek nélkülöz valamilyen szempontból (négy éve minden harmadikra volt ez igaz).

A TÁRKI 2012-re vonatkozó előzetes adatai szerint a családban nevelkedő gyermekek 88%-át érintette az a probléma, hogy a szülők nem képesek egy váratlan (kb. 60 000Ft-os) kiadás fedezésére. A tartalékok hiánya és a családi költségvetés sérülékenysége miatt a családok 77%-a nem engedhet meg magának egy hét nyaralást, és - ami megdöbbentő - 45%-uk még kétnaponta sem tud húst tenni az asztalra.

A magyar társadalomra általánosan jellemző elszigetelt, a társas kapcsolatokat csak korlátozottan ápoló családi működés, és ez a gyermekekre is jellemző – állapítja meg az Unicef tanulmánya. Az elszigetelt családi lét a gyermekek jólléte szempontjából nem csak azért jelent veszélyt, mert személyes szükségletei sérülnek, hanem azért is, mert a nélkülözés csökkentésében a szolidaritásnak igen fontos szerepe van/lehet.

A kutatás szerint a nélkülözők magas aránya mellett csak a gyermekek ötödéről mondható el, hogy nem szenved hiányt semmiben. Ezek a számok különösen súlyosak, ha tudjuk, hogy a felmérésbe középosztálybeli családok gyermekeit vonták be.

Az adatfelvétel eleve telefonon keresztül történt, tehát a válaszadók rendelkeztek vezetékes telefonnal. A megkérdezettek 23%-a részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, vagyis számít nehéz helyzetűnek; 63%-uk pedig a szegénységi küszöb felett él – olvasható a Privátbankár cikkében.

Az elemzés legfőbb megállapítása, hogy aki a gyermekek jóllétével nem foglalkozik, az egyszerűen lemarad a globális versenyben, a gyerekszegénység elleni fellépés hiánya növeli a versenyképesség hiányát is.

(forrás: Privátbankár)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink