hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Ismét megakadályozták a liberalizációt a patikusok

A betömött (ár)rés

Minden jel szerint ma Magyarországon a patikuslobbi az egyik legerősebb: napokkal a gyógyszerpiaci törvény záró szavazása előtt sikerült érvényesítenie akaratát, megakadályoznia a gyógyszerpiac liberalizációjára irányuló törekvéseket és visszavonulóra kényszerítenie a kormányt. Az eredeti tervekkel ellentétben így nem szűnik meg az egységes patikai árrés, jóllehet a patikáknak tovább kell adniuk a kereskedőktől kapott árkedvezményeket, és nem oldják fel a gyógyszertár-alapítási kötelmeket sem.

A gyógyszergyártók érdekérvényesítő képessége ezúttal is gyengébbnek bizonyult a patikusokénál. Ha a parlament a lapzártánk utáni voksoláson eredeti formájában szavazza meg a gyógyszerpiaci törvényt, a patikaszerek alkalmazásával összefüggésben keletkezett károkért az államnak semmilyen felelősséget nem kell viselnie, a kártalanítás teljes egészében a gyártókat terheli majd.
Az egyébként döntően csak a jelenleg is hatályos jogszabályokat – az uniós előírásokkal harmonizálva – egy helyre rendező törvénynek (lásd Fontos pontok című keretes írásunkat) a maximált árrés megszüntetése volt a legvitatottabb pontja. Joggal, hiszen a hatósági árrés eltörlése gyakorlatilag azt jelentette volna, hogy a magyar gyógyszer- kereskedelem egyik, bebetonozottnak hitt építőkövét emelik ki a helyéről. A kormány indoklása szerint azért, hogy a jelenleginél

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HAIMAN ÉVA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés