hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Interneten keresnek támogatást a krónikus betegek

Majdnem minden negyedik krónikus betegséggel élő amerikai az interneten keres azonos panaszokkal küzdő személyeket, hogy tapasztalatokat cseréljenek és kölcsönösen segítsék egymást - olvasható az InfoRádió oldalán.

A teljes lakosság mintegy ötöde próbál meg online kapcsolatokat építeni egészségügyi problémák jelentkezése esetén.

A Pew Internet Project és a California HealthCare Foundation közös felmérése szerint betegség esetén elsőként szakorvosi segítséget kérnek az amerikaiak, illetve barátaikhoz, családtagjaikhoz fordulnak támogatásért. Ám sokan vannak, főleg a krónikus, illetve ritka betegséggel küzdők körében, akik az internet nyújtotta előnyöket kihasználva online próbálják fölvenni a kapcsolatot olyan személyekkel, akik azonos betegséggel vagy a betegséggel kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkeznek.

A kölcsönösség érzése a kutatók szerint jelentős segítséget jelenthet a betegeknek problémáik kezelésében, illetve a krónikus betegséggel való együttélésben - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás szerint egészségügyi panaszok jelentkezése esetén az amerikaiak 70 százaléka fordul elsőként az orvoshoz, 54 százalék barátoktól, családtagoktól is kér segítséget, és 20 százalék kérdez meg azonos betegséggel küzdőket tapasztalataikról. A diagnózis felállításában és a gyógyszeres kezelés érdekében szinte mindenki orvosokhoz, gyógyszerészekhez fordul, míg a családtagok, barátok, más betegek társaságát elsősorban emocionális segítség érdekében keresik.

A teljes cikk az InfoRádió honlapján olvasható.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés