hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Innovatív orvostechnológia magyaroknak is

Okos-protézis és stroke-riasztó is készül az egri implantátumgyárban, amely eddig jellemzően exportra gyártott, ám ez a Portfolio szerint változik.

A magyar gazdaságban több olyan vállalatot is találni, amely világszínvonalú orvosi eszközöket gyárt, azonban ennek előnyeit eddig jellemzően külföldi páciensek élvezhették. Egy kormányhatározat azonban most változtathat ezen, amelynek célja, hogy az országban is helyzetbe hozza az olyan magyar innovatív vállalkozásokat, mint a Sanatmetal, amelynek pénzügyi vezetőjét jelölték a "CFO of the year" díjra a Portfolio és a Credit Managament Szövetség közös rendezvényén.

A többek között ortopédiai, gerincsebészeti implantátumokat és ízületi protéziseket gyártó Sanatmetal Kft. évente több mint ezer termékkel bővíti termékkatalógusát, és olyan okos-protézisek fejlesztésén dolgoznak, amelyek már szenzorok segítségével mérik a kopást és követik a gyógyulási folyamatot. A cég pénzügyi vezetőjével, Kovács Ibolyával a Portfolio arról beszélgetett, mekkora erőforrás szükséges az ilyen szintű innovációs képesség fenntartásához, mire lesznek képesek a legújabb implantátumok és miben hoz változást az említett kormányhatározat.

A "CFO of the Year" díjra olyan vezetőket jelöltek, akik kiemelkedő szakmai kihívást jelentő helyzetekben is eredményesen helytálltak. Ön szerint mivel érdemelte ki a jelölést, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a Sanatmetalnak?

Az én hitvallásom, hogy az információk időben érkezzenek a megfelelő szakterületekhez és pontosak legyenek. A cég növekedéséhez, jövedelmezőségéhez hozzájárul a jól kialakított vezetői információs rendszer. Az elmúlt néhány évben több elért eredményt is sikerként éltem meg.

Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy az egészségügy finanszírozása Magyarországon nem kielégítő. A Sanatmetal Kft., mint az egészségügy területére beszállító KKV folyamatos likviditási nehézségekkel küzd, de nemzetközi szinten a disztribútor, illetve leányvállalati partnereinknek is hasonló problémákkal kell szembe nézniük. Emellett mint minden már iparágban, ki vagyunk téve az árfolyam ingadozási problémáknak. Tavalyi évünket például negatívan érintette a török líra-euró árfolyam esése, ugyanis vállalatunk a közelmúltban elindult a nemzetközivé válás útján, működő kereskedő leányvállalataink vannak Törökországban és Romániában is.

Technológia transzfert tervezünk Oroszországban, amivel nagy fába vágtuk a fejszénket. Moszkva mellett Obninszkban egy 1500 m2-es gyártó csarnokot szeretnénk átadni és üzembe helyezni 2018 májusában. A beruházás tervezett értéke 3 millió euró. A projekt finanszírozása, gépek exportja saját erőből történik. A szakképzett munkaerő kiválasztása, betanítása megtörtént, a következő lépés az SAP integrált irányítási rendszer bevezetése, technológia honosítása, gyár és termék regisztráció megszerzése. A sikeres projekt után a stratégiánkban szerepel más országokban is hasonló technológiai transzfer beruházás.

A további növekedés motorja is a külföld? Várható, hogy tovább erősödik az export aránya az árbevételben? Melyik országokban látnak nagy fejlődési lehetőséget?

A tavalyi évben árbevételünk 40 százaléka származott belföldi értékesítésből, de a jövőre nézve bízunk benne, hogy az egészségügyben a magyar termék arány növekedését segíteni fogja a 2017. december 29-én megjelent, a hazai orvostechnológiai ipar fejlesztését célzó kormány határozat. Ez az innovatív magyar medika gyártókat helyezi előtérbe. Ez óriási lehetőség nem csak a Sanatmetal-nak, hanem más magyar gyártónak is egyaránt. Emellett a 2018-as tervünkben nagy fejlődési lehetőséget látunk a Latin-Amerikai országokban, illetve Oroszország-ban.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink