hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Közösen lépnek fel a szív- érrendszeri betegségek visszaszorításáért

Új, innovatív eszközök adományozásával segíti a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága Szívalapítványa a szívritmuszavarok időben történő felismerését, és a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását.

A hazai orvostechnológiai innováción alapuló, mindössze névjegykártya méretű WIWE az életkor előrehaladtával növekvő gyakorisággal előforduló, sokszor tünetmentes vagy csak kevés panaszt okozó szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció fennállására figyelmeztető mobil EKG készülék, mely alkalmas többek között ezen alattomos és veszélyes ritmuszavar időben történő felderítésére. Elsősorban az ambuláns kardiológiai szakrendelésen megjelenő páciensek előszűrését teszi lehetővé.

A diagnosztikai készülékkel online és offline mérés is végezhető, ezzel ésszerűsítve az orvos-beteg találkozások számát. A mindössze 60 másodpercet igénylő, a beteg által önállóan is végezhető mérés alatt az eszköz az EKG, a pulzus és az oxigénszaturáció valós idejű mérési eredményeit rögzíti és algoritmusa segítségével a szívritmuszavar okozta stroke, hirtelen szívmegállás kockázatára hívja fel a figyelmet.

„A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő a betegség, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot – ezért a korai felismerés kiemelkedő jelentőségű. Az időben felismert kórkép kezelhető és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető” – mutatott rá a pályázat jelentőségére prof. dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

A pályázati felhívásra 2018. február 28-ig jelentkezhetnek azok az állami fenntartásban működő kardiológus szakorvos által vezetett kardiológiai szakrendelések vagy kardiológiai szakambulanciák, amelyek legalább 2 éves tagsággal rendelkeznek a Magyar Kardiológusok Társaságánál.

A részletes Pályázati Felhívás és a Pályázati Adatlap letölthető a társaság honlapjáról (http://www.mkardio.hu). A pályázatokat a bírálóbizottság március 21-ig bírálja el, az eszközök átadására várhatóan 2018 áprilisában kerül sor.

A pályázat keretében kiosztott eszközöket – a gyártó és forgalmazó Sanatmetal Kft. közreműködésével – a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ajánlotta fel a Magyar Kardiológusok Társaságának Szívalapítványa számára. „A Pfizernél elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az emberek hosszabb és egészségesebb életet éljenek. Ez nemcsak az új terápiák iránti folyamatos kutatásban merül ki, de legalább ennyire fontos, hogy mind többek számára tegyük elérhetővé a minőségi betegellátást” – értékelte a pályázatot dr. Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezetője. A gyógyszereivel a hazai piacon 25 éve jelen lévő vállalat csak 2016-ban 1,5 milliárd forinttal járult hozzá a magyar egészségügy működéséhez, ahhoz, hogy a hazai betegek is részesülhessenek a világban ma legkorszerűbbnek számító terápiás eljárásokban.

(forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés