hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Ingyenessé tennék a tudományos kutatások eredményeit

Szabadon hozzáférhetővé tenné az interneten a brit kormány az állami támogatásokból finanszírozott összes tudományos kutatás eredményét, a terv kidolgozásában a Wikipedia alapítója is részt vesz – írta internetes hírportálján a The Guardian brit lap.

Kapcsolódó cikkek

A kezdeményezés keretein belül két éven belül olyan internetes rendszert terveznek létrehozni, amelyen bárki számára elérhetővé és kereshetővé válnának a brit adófizetők pénzén finanszírozott tudományos kutatásokat és azok eredményeit bemutató publikációk.

A kezdeményezésben tanácsadóként részt vesz Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója is, aki a későbbiekben egy, a kutatók munkáját és kollaborációját segítő internetes rendszer megtervezésében is részt vesz majd.

A közelmúltban közel 11 ezer kutató hirdetett bojkottot az egyik legnagyobb tudományos folyóiratokat kiadó cég, a holland Elsevier ellen, annak szerintük tisztességtelen üzletpolitikája elleni tiltakozásként. Az "akadémiai tavasznak" is nevezett kutatói felháborodás oka, hogy a folyóiratokhoz való hozzáférés éves szinten fontmilliókba kerül az egyetemeknek, míg a szerzők nem kapnak fizetséget a publikálásért a kiadótól. A kiadók szerint költségeik a magas színvonalú szakmai lektoráció biztosításával magyarázhatók.

Nagy-Britannia más országokat is hasonló rendszer kiépítésére biztat, mivel a szabad hozzáférhetőséget biztosító kezdeményezés csak nemzetközi együttműködéssel működhet hatékonyan. A világszerte publikált mintegy 23 ezer tudományos folyóirat több mint ötödét, 5 ezret brit kiadók adják ki.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink